Data actualizării:
Data publicării:

Plen comun în Parlament pentru aniversarea a 25 de ani de Parteneriat strategic dintre România şi SUA / Update

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Plen comun în Parlament pentru aniversarea a 25 de ani de Parteneriat strategic dintre România şi SUA - Foto Pexels.
Plen comun în Parlament pentru aniversarea a 25 de ani de Parteneriat strategic dintre România şi SUA - Foto Pexels.

Parlamentul a adoptat Declaraţia cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România şi SUA

Update 2

Parlamentul a adoptat, marţi, cu majoritate de voturi, o Declaraţie cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii, în care se angajează să sprijine măsurile de asigurare a securităţii 'în mod unitar şi coerent' pe Flancul Estic al NATO şi în spaţiul euroatlantic şi susţine extinderea colaborării în domenii ca apărare, energie, comunicaţii, noi tehnologii, combatere a ameninţărilor hibride.

'La aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, Parlamentul României:

reafirmă relevanţa şi validitatea principiilor pe care se bazează Parteneriatului Strategic, respectiv angajamentul comun pentru valorile şi instituţiile democraţiei, statului de drept şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, şi recunoaşterea comună a rolului relevant al României în Europa de Sud-Est în promovarea acestor valori şi principii;

subliniază angajamentul ferm al Parlamentului României pentru Parteneriatul Strategic România-SUA, care constituie şi va rămâne unul dintre pilonii fundamentali ai politicii externe şi de securitate a statului român;

recunoaşte beneficiile rezultate din implementarea cu succes a etapelor convenite de comun acord în cadrul Parteneriatului Strategic', se arată în Declaraţie.

Documentul mai precizează că Parlamentul sprijină 'aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic, creşterea relevanţei strategice a acestuia, prin extinderea colaborării în domenii ca apărare, energie, comunicaţii, noi tehnologii, combatere a ameninţărilor hibride'.

Parlamentul se angajează să sprijine...

De asemenea, Parlamentul se angajează să sprijine, în activitatea legislativă şi prin mijloacele diplomaţiei parlamentare, măsurile de asigurare a securităţii 'în mod unitar şi coerent' pe Flancul Estic al NATO şi în spaţiul euroatlantic, 'inclusiv creşterea prezenţei militare SUA în România, 'fiind încredinţat că acestea aduc beneficii reciproce pe termen lung şi întăresc legăturile transatlantice'.

'Parlamentul reiterează hotărârea de a sprijini contactul strâns şi coordonarea cu SUA, uniţi în voinţa de a susţine ordinea internaţională bazată pe reguli, care este esenţială pentru menţinerea păcii şi securităţii mondiale, pentru a proteja democraţia şi libertatea şi pentru a asigura securitatea aprovizionării cu alimente la nivel global, în contextul agresiunii militare continue pe scară largă a Rusiei împotriva integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei', se mai menţionează în Declaraţie.

Totodată, Parlamentul subliniază faptul că relaţia transatlantică, care include NATO, cooperarea UE-SUA şi relaţiile bilaterale ale statelor europene cu Statele Unite, este esenţială pentru securitatea şi prosperitatea cetăţenilor de pe ambele maluri ale Atlanticului.

Potrivit documentului, Parlamentul salută angajamentul Administraţiei SUA în favoarea democraţiei şi 'exprimă dorinţa de a întări şi extinde, în spiritul prevederilor Parteneriatului Strategic, şi prin mijloacele specifice diplomaţiei parlamentare, legăturile cu reprezentanţii Congresului SUA, contribuind astfel la promovarea valorilor comune ale democraţiei, multilateralismului, statului de drept şi apărării drepturilor omului, atât în plan bilateral, cât şi la nivelul organizaţiilor internaţionale'.

De asemenea, Parlamentul confirmă sprijinul pentru Iniţiativa celor Trei Mări şi pentru proiectele Rail2Sea şi Via Carpatia, salută susţinerea SUA, inclusiv financiară şi printr-o rezoluţie a Camerei Reprezentanţilor pentru acest format de cooperare care vizează consolidarea rezilienţei într-un spaţiu esenţial pentru securitatea Europei.

'Parlamentul salută implicarea consistentă a Statelor Unite în reuniunile Formatului Bucureşti 9, iniţiativă a preşedinţilor României şi Poloniei, platformă utilizată în mod intensiv în ultima perioadă pentru coordonare transatlantică şi promovarea abordărilor comune în consolidarea securităţii euroatlantice;

subliniază importanţa relaţiilor interpersonale pentru vitalitatea şi soliditatea parteneriatului dintre SUA şi România', se mai menţionează în Declaraţie. Parlamentul salută, în context, intensificarea dialogului privind îndeplinirea condiţiilor pentru includerea României în Programul Visa Waiver şi exprimă interesul de a consolida dialogul interparlamentar pe această temă.

'Exprimăm speranţa că aderarea României la Programul Visa Waiver, obiectiv comun al celor două ţări, se va realiza în cel mai scurt timp, fiind deosebit de important pentru toţi cetăţenii români', se mai arată în Declaraţia adoptată de Legislativul român.

UPDATE 1

România a fost, este şi va fi întotdeauna un partener solid şi de încredere al Statelor Unite, a afirmat, marţi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, menţionând că 'ultimele luni au demonstrat pe deplin tuturor cât de important' este Parteneriatul cu SUA.

'Astăzi când sărbătorim 25 de ani de la semnarea parteneriatului Strategic cu Statele Unite putem constata cu toţii evidenţa importanţei sale pentru România. Invazia din Ucraina a demonstrat întregii Europe faptul că, din punct de vedere al securităţii, continentul nostru se află în continuare sub umbrela Statelor Unite, iar dacă ne uităm la noua realitate din Marea Neagră, trebuie să conştientizăm faptul că România are nevoie de Statele Unite şi de protecţia pe care aceasta o oferă. Cu alte cuvinte, România la fel ca toate statele de pe Flancul estic, se bazează pe parteneriatul direct pe care îl are cu Statele Unite, iar acest lucru reprezintă cea mai înaltă garanţie de securitate pentru cetăţenii noştri', a afirmat Ciolacu, la şedinţa comună a Parlamentului dedicată aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA.

Marcel Ciolacu a menţionat că 'ultimele luni au demonstrat pe deplin tuturor cât de important este acest parteneriat şi cât de mult contează suportul militar, logistic şi de intelligence pe care Statele Unite îl oferă României şi întregii lumi'.

'România a fost, este şi va fi întotdeauna un partener solid şi de încredere al Statelor Unite, dar această relaţie strânsă nu s-a construit peste noapte, ci este rezultatul unui lung şir de eforturi comune în ultimii 25 de ani. După tragicul eveniment din 11 septembrie 2011, România a reacţionat imediat şi s-a declarat de facto un aliat al Statelor Unite în lupta împotriva terorismului.

Primele trupe româneşti au ajuns în Afganistan, iar un an mai târziu am făcut parte din coaliţia internaţională condusă de Statele Unite pentru a dărâma regimul dictatorial a lui Saddam Hussein. Mai mult, în 2016 România a fost printre primele ţări care a respectat înţelegerea cu Statele Unite referitoare la bugetul NATO şi a alocat 2% din PIB pentru apărare', a menţionat Ciolacu.

El a mai spus că Partidul Social Democrat a susţinut toate aceste demersuri, înţelegând încă de la început faptul că, din punctul de vedere al securităţii,

'România are cel mai puternic aliat în Statele Unite ale Americii'. Potrivit lui Ciolacu, România mai are foarte mult de lucrat la capitolul economic şi politic al acestui parteneriat şi obligaţia lui este de a schimba acest lucru. 'Avem o şansă uriaşă de a dezvolta componenta economică a Parteneriatului, în contextul în care foarte multe companii americane a anunţat că îşi mută afacerile din Rusia şi Ucraina în România. Poate fi o soluţie viabilă pentru toate aceste afaceri, dar noi trebuie să fim cei care să mergem către investitori cu propuneri foarte bine detaliate, astfel încât să le câştigăm încrederea', a mai spus Ciolacu. 

Știrea inițială

Plenul Parlamentului se reuneşte, marţi, de la ora 11,00, într-o şedinţă comună pentru aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA. 

Sunt invitaţi la şedinţa solemnă premierul Nicolae Ciucă şi alţi membri ai Guvernului, şefii misiunilor diplomatice şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.

* Bazele unei noi colaborări româno-americane şi ale unui Parteneriat strategic au fost puse la 11 iulie 1997, cu prilejul scurtei vizite oficiale a preşedintelui SUA, Bill Clinton, la Bucureşti. Parteneriatul viza consolidarea relaţiilor bilaterale, susţinerea procesului de reformă şi a demersurilor de integrare euro-atlantică ale ţării noastre, promovarea rolului României de factor de stabilitate şi securitate în Europa de sud-est.

De la momentul lansării, Parteneriatul strategic a reprezentat un reper esenţial al relaţiilor dintre cele două state, precum şi un instrument eficient de sprijinire a eforturilor interne în domeniul reformei politice, economice, militare, administrative, conform mae.ro.

La 13 septembrie 2011, la Washington, a fost adoptată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii, document important pentru relaţia bilaterală a celor două state, ce confirma buna cooperare la nivelul Parteneriatului şi stabilea pilonii relaţiei România - SUA: dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie, cultură, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel