Data actualizării:
Data publicării:

Părinții au un copil preferat? Ce spun studiile

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Un subiect tabu pentru unele familii este favoritismul părinților pentru unul dintre copii. 

Favoritismul majorității părinților este subtil și nu este un fapt discutat în multe familii. A avea un copil preferat ar putea fi cel mai mare tabu al unor părinți, totuși cercetările arată că majoritatea părinților iar partea unuia dintre copiii lor, scrie BBC

Cu o mulțime de dovezi care sugerează că a fi cel mai puțin favorizat poate modela în mod fundamental personalitatea și poate duce la rivalități intense între frați, nu este de mirare că părinții și-ar putea face griji în privința afișării preferințelor în familie. Cu toate acestea, cercetările arată, de asemenea, că majoritatea copiilor nu pot distinge între cine este copilul preferat al părinților lor. Adevărata problemă, scrie BBC, este modul în care părinții gestionează percepția copiilor lor despre favoritism.

„Nu toți părinții au un copil preferat, dar mulți se află în această situație. Datele sugerează că mamele, în special, manifestă favoritism față de copiii care au valori similare cu ele și care se implică mai mult cu familia, față de calități precum ambiția sau înclinarea spre o carieră”. 

Peste jumătate dintre părinții britanici favorizează un copil

Indiferent de motiv, unele cercetări arată că mulți părinți au aproape sigur preferințe, indiferent dacă recunosc sau nu. Într-un studiu, s-a demonstrat că până la 74% dintre mamele și 70% dintre tații din Marea Britanie prezintă un tratament preferențial față de un copil.

Cu toate acestea, pentru majoritatea, subiectul rămâne un tabu. În alte cercetări, când părinții au fost chestionați, doar 10% au recunoscut că au un copil preferat, ceea ce sugerează că pentru majoritatea mamelor și taților, sentimentele de favoritism rămân un secret de familie.

În cazurile în care părinții recunosc că au un copil preferat, cercetările sugerează că ordinea nașterii joacă un rol important în preferințe. Potrivit aceluiași sondaj YouGov, părinții care au recunoscut că au un copil preferat au manifestat o preferință covârșitoare față de mezinul familiei, 62% dintre părinții care au doi copii optând pentru cel mai mic. Patruzeci și trei la sută dintre părinții cu trei sau mai mulți copii îl preferă pe ultimul născut, o treime selectând un copil mijlociu și doar 19% înclinând spre cel mai mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel