Părinți de succes: Faceți cunoștință cu Prințul, Curteanul, Furiosul…
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp

Deoarece o clasă de elevi reprezintă un microgrup social în care pot exista o mare diversă de personalități, nu întotdeauna accesibile, părinții copiilor care merg la școală trebuie să îi pregătească pe aceștia, astfel încât ei să cunoască aceste roluri pe care le pot juca mare parte din colegii lor și cum trebuie să interacționeze cu ei, tocmai pentru a se putea integra cu succes în acest colectiv.

[caption id="attachment_367711" align="alignleft" width="310"] Sursa foto: ziarulring.ro[/caption]

În consecință, profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, aduce în atenția celor interesați de educația celor mici tipologiile unor elevi, care pot fi problematice pentru unii dintre elevi. Ținând cont de teoria lui Goodall Jr., privind grupurile în general, personalitățile pe care un copil le poate întâlni în clasa sa pot fi: Prințul, Curteanul, Subminatorul, dar și Dușmanul prietenos sau Furiosul.

Prinţul este o persoană care acţionează după cum dictează circumstanţele, îşi justifică acţiunile în funcţie de rezultate și dorește să obțină aibă autoritate şi putere asupra celorlalți. Este cel care dacă va încerca să evină "veriga de legătură" între profesori și restul clasei. Va încerca să devină șeful unui grup al "popularilor", va păstra distanța grupului față de ceilalți copii, jignindu-i și păstrând o atitudine disprețuitoare.

- Cum reacționează un copil în acest caz? Există două perspective: ori va dori să facă parte din "suita Prințului", ori se va poziționa în tabăra adversă, existând riscul să devină șicanelor.

- Cum trebuie acționat? Părinții trebuie să afle ce își dorește și să-l susțină, oferindu-i mult suport. Contează să se simtă bine în propria piele și să nu se lase afectat de reacțiile celor din jurul lui.

- Consecința: În cazul în care Prințul descoperă că oponentul său este o persoană care nu poate fi destabilizată prin acțiuni defăimătoare sau dispreț, el va încerca fie să-l atragă în tabăra sa, fie va încerca să găsească o altă victimă.

Curteanul este lingușitorul aflat, de obicei, în suita prințului. Zâmbitor tot timpul, curteanul reușește să se bucure de aprecierile, atât ale colegilor, cât și cele ale profesorilor. O astfel de poziție devine problematică pentru acel copil care își dorește să devină el însuși un Curtean.

-Cum trebuie acționat? Părinții trebuie să-i explice propriului copil "diferența dintre o abordare pozitivă a problemelor (când cel mic este zâmbitor, nu îi jignește gratuit pe ceilalți, este apreciat de către cei din jur drept un „băiat bun”) și lingușire (când toate acestea se fac din perspectiva unor scopuri ascunse)", recomandă specialistul în Științele Educației.

Citește mai multe pe performante.ro 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel