Părinți de succes: Comunicare eficientă și în vacanță
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp

Perioada de vacanță, propice relaxării, nu ar trebui să constituie un motiv pentru întreruperea în totalitate a respectării regulilor stabilite peste an. Deoarece există riscul ca cel mic să perceapă că ele nu sunt atât de importante în ansamblul lor, profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, dezvăluie când se impune o discuție cu minorul pentru a afla ce crede el despre „relaxarea” regulilor.

Așa cum părintele simte nevoia să își satisfacă mici capricii în perioada de vacanță, tot așa și copilul poate beneficia de o relaxare a regulilor instituite în perioada de școală. Astfel, cel mic se poate juca mai mult, se poate uita mai mult timp la televizor, se poate juca pe tabletă sau chiar poate consuma mai multe dulciuri, important fiind, însă cum percepe el această situație.

În cazul în care cel mic se raportează la ea ca la un factor trecător, un fapt de vacanță, și nu crede că această relaxare indică faptul că regulile, în asamblul lor, nu sunt importante, nu există niciun fel de problemă. În caz contrar sau când cel mic nu are încă discernământul de a înțelege ce reguli pot să fie ignorate parțial cu ocazia vacanței și ce reguli nu intră în acest tratament, se impune o discuție cu el pentru a afla ce crede despre „relaxarea” regulilor și care sunt – în concepția lui – acele reguli care se pot relaxa. Potrivit profesorului universitar Pânișoară, ocazia este propice și pentru reactualizarea importanței respectării regulilor și de a discuta ce s-ar întâmpla dacă regulile nu ar mai exista.

Nu trebuie uitat, că, de multe ori, o bună stabilire a regulilor ne salvează de mult stres, atrage atenția profesorul universitar Pânișoară, amintind de exemplul dat în literatura de specialitate de către Raiffa, cu cei doi copii care se certau asupra modului în care puteau împărți corect o prăjitură: mama, pentru a ocoli nemulțumirile ulterioare ale vreunuia dintre copii, a găsit o regulă ingenioasă: unul va tăia prăjitura, iar celălalt își va alege prima porție.

Citește mai multe pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel