Data publicării:
Părintele fără reguli, sabotor pentru copil. Radu Leca: Cel mai prost din curtea şcolii! Se va transforma într-o victimă, un adult neîndemânatic, bolnav şi vocal
Lipsa regulilor în familie poate avea consecinţe dramatice în viaţa copilului, spun psihologii.
Psihologul Radu Leca a fost prezent în emisiunea Ultrapsihologie unde a vorbit alături de psihoterapeutul Ramona Dumitru despre părintele fără reguli, manipulator şi, în aceeaşi ecuaţie, despre victima directă a părintelui fără reguli: copilul. Copil care, la rândul lui, se va transforma într-o copie fidelă a tatălui sau mamei care nu vine cu reguli în casă şi lasă totul la voia întâmplării.
Tati poate, pot şi eu!
"Există două tipuri de părinţi. Cel cu reguli - să înveţi, să ai program, să te trezeşti la 7, să mănânci anumite lucruri, să bei apă... şi părintele fără reguli: trezeşte-te când vrei, stai pe telefon oricât, mănâncă orice îţi doreşti de la fastfood, cartofi prăjiţi şi hamburgeri până la poţi să faci ce vrei cu viaţa ta! Acest părinte nu vrea să aibă reguli, nu-şi doreşte, nu gândeşte regulile ca fiind aplicabile, le vede ca pe un factor în plus de dominare în viaţa sa. Va da vina întotdeauna pe celălalt părinte. Celălalt va fi responsabil de tot ceea ce nu este bine, când greşeşte copilul e vina celuilalt, niciodată a lui şi nu recunoaşte niciodată, merge până în pânzele albe. Transformă orice problemă într-o poveste lacrimogenă care te forţează să nu mai spui nimic - Lasă-l că e supărat! În schimb, este victima perfectă, sabotează orice lucru în casă, bea şi fumează lângă copil, mănâncă junk food la greu şi-l îndoapă pe copil sau pe adolescent, ducându-l în zona de obezitate.
În schimb, crede că e matur şi responsabil. Te scoate nebună cu acte dacă-i zici ceva! În mod uzual te etichetează şi te-njură, te pune la punct şi nu face altceva decât să creeze o atmosferă rea şi foarte rea despre care spune - Nu eu am creat-o, tu m-ai obligat să o creez! Vezi cum e copilul ăsta? Din cauza ta e aşa! Iar vocea este pe crescendo. Te intimidează, te face să te simţi cel mai prost din curtea şcolii", a explicat Radu Leca.
"După divorţ, problemele pe care le are copilul se vor înmulţi cel puţin cu doi"
Urmările în timp pentru copil sunt dezastruoase.
"După divorţ, dar nu numai după divorţ, copilul cu un astfel de părinte va avea doar de suferit şi, inconştient, îl va imita la adolescenţă şi, mai târziu, în viaţa adultă. "Tata bea fiindcă poate! Nu contează unde stă tata, contează că poate să bea. Tata se droghează pentru că are bani! Vezi purcoiul ăsta de bani de pe masă? Eu îi transform în femei, alcool şi droguri! Că tati poate.
Modul acesta mizer de a inserta totalitatea neputinţelor sale în viaţa celui mic îl transformă pe copil într-o victimă sigură şi nu colaterală, ci directă. Copilul acela se va îmbolnăvi de dureri de cap şi de dinţi, pareze faciale, dureri de stomac, de rinichi... Va fi permanent catalogat drept un împiedicat. De câte ori se va duce cu părintele sabotor, se va împiedica şi va cădea. În timp, se transformă într-un adult neîndemânatic.
Dar nu este neîndemânatic genetic, nu a fost programat să fie aşa. Se loveşte de uşi, se împiedică, îi scapă lucruri din mână, nu este capabil să înşurubeze un bec... tocmai din cauza faptului că a avut un părinte de acest tip - fără reguli. Oameni buni, nu sunteţi neîndemânatici, aţi fost crescuţi prost! Şi atunci viitorul nu sună bine. Acel copil va fi bolnav din ziua în care va conştientiza problemele părintelui său, dar nu va avea puterea de a le vorbi cu cineva, va ţine totul în el. Iar după divorţ problemele pe care le are copilul se vor înmulţi cel puţin cu doi", mai spune Radu Leca.
Emisiunea completă, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News