Data publicării:

Părinte tigru, meduză sau delfin? Află cum ești tu

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
În ultima perioadă, în cadrul comunității academice și în discuțiile despre dezvoltarea copiilor, s-a discutat intens despre diferitele stiluri de parentale.

Cu toate că aceste terminologii par a fi relativ "noi", ele nu reprezintă de fapt ceva complet nou, deoarece au fost studiate și analizate de mulți ani. În esență, aceste stiluri reflectă modul în care părinții își cresc și își educă copiii, iar o abordare interesantă pentru a le înțelege mai bine este prin comparație cu diverse animale: tigru, delfin și meduză.

Părintele tigru

 

În spatele fiecărui animal se ascunde un stil parental specific. Vei descoperi în continuare care stil se potrivește fiecărui animal și vei afla ce tip de părinte ești, în funcție de definițiile lor.

Stilul parental denumit "tigru" este asociat adesea cu caracteristici precum rigiditatea, severitatea și seriozitatea. Acest stil de creștere se bazează pe impunerea unor limite stricte și este considerat opusul extrem al permisivității. Părinții care adoptă acest stil impun reguli precum interzicerea televizorului, a jocurilor video și a obținerii unor note mai scăzute.

Un exemplu notabil al acestui stil parental este Amy Chu, autoarea cărții "Mother Tiger, Sons of Lions". Aceasta susține metoda strictă de educație chinezească ca bază pentru dezvoltarea unor copii disciplinați și talentați. Scopul urmărit prin acest model este atingerea perfecțiunii cu orice preț, punând accent pe obținerea succesului academic și profesional.

Consecințele acestui stil parental extrem de autoritar sunt evidente și pot genera frustrare și afecta stima de sine a copiilor. Prin impunerea de cerințe ridicate, părinții pot exercita o presiune excesivă asupra copiilor, ceea ce poate avea un impact negativ asupra lor. De asemenea, aspectul emoțional nu trebuie neglijat. În acest caz, afecțiunea părinților este condiționată de performanța copiilor, ceea ce poate favoriza dezvoltarea unui atașament nesigur de tip evitant sau ambivalent.

Vedeți mai multe pe Parintisipitici - https://www.parintisipitici.ro/parinte-tigru--meduza-sau-delfin-afla-care-esti_332.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel