Data publicării:

Părinți de succes: Lista greșelilor (II)

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

PĂRINȚI DE SUCCES.  Profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, continuă să prezinte alte reacții nepotrivite ale părinților/educatorilor, total neempatice, manifestate în fața unei probleme/îngrijorări pe care un copil o traversează, cum este de exemplu perioada examenelor.

PĂRINȚI DE SUCCES. Potrivit listei cu tipuri de reacții complet neempatice ale adulților, întocmite de Connor și Killian (2012), față de teama care pune stăpânire pe un copil înaintea unui examen important, o altă eroare a părinților sau profesorilor este compararea cu propria experiență. „Am trecut și eu prin asta, stai să îți povestesc..." este o reacție cât se poate de ineficientă, care, uneori, doar o să mărească și mai mult prăpastia de comunicare între adult și copil.

Citește și Părinți de succes: Lista greșelilor, înainte de un examen important al copilului

Evitarea - este, de asemenea, o reacție nocivă.  „Hai să ne gândim și să facem altceva" nu este un îndemn potrivit, deoarece copilul nu are un întrerupător în interiorul lui ca să își închidă gândurile negative și îi poate lăsa impresia că nimeni nu este interesat de frământările sale sau de importanța examenului căruia trebuie să îi facă față.

O atitudine total nepotrivită este diagnoza. Remarca „Cred că ești una dintre acele persoane care își fac prea multe griji" nu numai că situează adultul în opoziție, ci conduce și la o etichetare nedorită, copilul nemaidorind să-i încredințeze acestuia problemele sale.

Nici judecata nu este o reacție potrivită din partea părinților/dascălilor care vor să empatizeze cu ceea un copil stresat de un viitor examen. „Cred că trebuia să te apuci să studiezi mai din timp!" este atât o formulă inutilă, cât și o judecată care poate conduce la conflicte sau să genereze stres și tensiune.

Într-o astfel de perioadă dificilă pentru un copil, adulții care doresc să reacționeze empatic la problemele sale pot apela la o soluție clară: să se pună întotdeauna în locul celui mic și să privească orice problemă ca un copil. 

Citește mai multe pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel