Data publicării:

Părerile unor politicieni despre consumul de insecte. Ce spun de fapt reglementările UE

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto YouTube King Food
Sursa Foto YouTube King Food

În ceea ce privește consumul de insecte, euroscepticii susțin că Bruxelles-ul are un plan clandestin de a-i face pe oameni să mănânce insecte.

Aprobările recente ale Uniunii Europene pentru ingredientele alimentare derivate din greierii de casă și larvele de gândaci, despre care UE spune că fac parte dintr-o încercare de a găsi surse de nutriție mai durabile, au alimentat o creștere a afirmațiilor  pe acest subiect mai ales pe rețelele sociale, scrie Euractiv.

Unele postări pe rețelele de socializare sugerează că nu vor exista cerințe de etichetare pentru alimentele care conțin ingredientele sau vor face legături nefondate între produsele din insecte și o serie de boli.

Alte postări sugerează că aprobările UE sunt o dovadă suplimentară a unei teorii a conspirației conform căreia o elită globală complotează să distrugă umanitatea, de data aceasta hrănind oamenii cu insecte periculoase, mai scrie sursa citată.

Ce sun unii politicieni sceptici

Politicienii din mai multe țări europene au încadrat în mod diferit aprobările produselor ca o mișcare a Bruxelles-ului de a înșela oamenii să mănânce insecte, un atac asupra bucătăriilor naționale tradiționale și, la capătul mai extrem, un masterplan sinistru care pune vieți în pericol.

Marea Britanie: ”Nu vreau lăcuste la micul dejun!” a pufnit arhi-euroscepticul britanic Nigel Farage, fost deputat în Parlamentul European. ”Pe eticheta alimentelor va fi scris ”Acheta Domesticus”. Deci, toți înțelegem pe deplin ce înseamnă asta, evident”, a spus el referindu-se la numele științific al greierului de casă.

Farage a încadrat aprobările drept un motiv pentru care Marea Britanie să se retragă de standardele alimentare ale UE în ceea ce el a descris drept un ”Brexit adecvat”.

Franța: Senatorul francez, Laurent Duplomb, din partidul conservator Les Republicains, a declarat în Senat pe 25 ianuarie că francezii vor ”mânca insecte fără știrea lor” și că noile ingrediente vor fi incluse în alimente ”fără a informa în mod clar consumatorii”.

”Cum am ajuns aici, fiind nevoiți să consumăm greieri care provin din aceeași familie cu lăcustele, în timp ce Franța este țara gastronomiei?” a spus Duplomb, un fermier care a criticat UE pentru că, spune el, a subminat sectorul agricol francez.

Bulgaria: Fostul ministru de Interne, Rumen Petkov, a descris permisele drept o ”crimă împotriva Europei”. El a acuzat Comisia Europeană – brațul executiv al UE – că este ”pregătită să-i omoare pe copiii noștri europeni”, despre care a sugerat că vor mânca fără să vrea produsele din insecte din gustările lor preferate.

Ungaria: În Ungaria, unde tensiunile cu Bruxelles-ul au fost mari din cauza fondurilor înghețate, ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, a avertizat că ”obiceiurile alimentare tradiționale pot fi în pericol” și a promis că guvernul va introduce noi reglementări pentru a asigura ceea ce a spus el este o etichetare clară.

România: Europarlamentarul Cristian Terheș, declara: ”După ce i-au sărăcit pe europeni cu politici economice, ecologice și energetice aberante, acum Comisia îi îndeamnă să mănânce gândaci. Iar unii încă îi iau în serios cu ce spun”, potrivit Monitrorul de Sălaj.

Pe de cealaltă parte, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost destul de clar în afirmații: ”Mă, nu mâncați făină de greieri, ce căutați cu greieri? Lăsați-i să cânte acolo unde sunt. Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnați, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiți acuma ouăle de găină cu vreun vierme. N-are rost să faceți un asemenea efort”.

Ce spun de fapt reglementările UE

De fapt, ingredientele nou aprobate trebuie enumerate atât după denumirea lor științifică, cât și pe cea de zi cu zi, conform cerințelor de etichetare din documentele de autorizare ale Comisiei Europene disponibile public din ianuarie 2023.

Documentele precizează că etichetele de pe alimentele care conțin produse de insecte trebuie să includă un avertisment că acestea pot provoca o reacție alergică.

Documentele explică, de asemenea, că ingredientele au fost considerate sigure pentru consumul uman printr-o analiză științifică a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară.

Din 2021, UE a autorizat vânzarea de produse derivate din greierul de casă, lăcusta migratoare, larvele de viermi galbeni și larvele de viermi de făină mai mici, toate cu aceleași cerințe de etichetare și controale de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel