Data publicării:

Parenting în comunism. Lavinia Betea: Au fost idei atât de absolutiste și șocante pentru zilele noastre... E o nouă religie!

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Istoricul Lavinia Betea a vorbit la Interviurile DC News despre valorile după care se făcea educația copiilor înainte de '90, în special în țările sovietice și ex-sovietice.

Lavinia Betea nu e întru totul de acord cu standardele care definesc parentingul din zilele noastre.

"Copiii de astăzi, în special fetițele, se văd prințese și poate că începutul care face posibilă această dezirabilitate e în păpușa Barbie. Însă în anii regimului comunist n-ai fi putut să spui despre fiica unui lider comunist, în cadrul unui discurs public, că este ca o prințesă. Și despre Lica Gheorghiu se spunea, despe fiica lui Molotov, de asemenea, că merge foarte elegantă la cursuri și că-și schimbă coafurile și ținutele întocmai ca o prințesă. 

Totul pleacă de la ideea care acum este foarte la modă de a da credibilitate parentingului. Este o nouă religie. Eram ieri ușor amuzată auzind o tânără domnișoară, specialistă în relații publice, cât era de fascinată de un practician care a adus ideea de parenting în România. Și ideea aceasta de parenting merge mult pe ideea de determinism, determinismul comunist - ideea că prin educație poți să faci din copil orice.

[..] Au fost niște idei atât de absolutiste și șocante pentru zilele noastre, mai ales că în anii 70-80, chiar în Uniunea Sovietică, după instaurarea deplină a noii puteri, nu s-a vorbit despre diversele excentrice exemple. De pildă psihanaliza, când a apărut, avea un teren destul de fertil în Rusia proletară. Este cazul băiatului cel mai mic al lui Stalin care a frecventat o grădiniță condusă de o emigrantă. Această emigrantă făcuse niște cursuri de psihanaliză și inistituise un nou sistem de relații pentru dezihibarea copiilor... se dezbrăcau ș.a.m.d.

Val Vâlcu: Ceva ce astăzi mai vedem în lumea modernă.

Lavinia Betea: Vedem! De fapt, perioada coincide cu behaviorismul, paradigma aceasta în psihologie unde aceeași cauză determină același efect. Și iată că după ce am făcut, așa, un retur nefericit, ne întoarcem în zilele noastre. De fapt, liderii proletari credeau că să vorbești despre talent ca și ceva înnăscut este o viziune burgheză. Că burghezii, pentru a-și prevala anumite valori, vorbeau despre darul acela divin pe care îl primește un om când se naște cu un talent special. Și că prin educație tu poți aveam la scară de masă, Michelangelo și DaVinci și alți mari titani din toate timpurile. Cam ce cred mulți dintre părinții din zilele noastre care-și imaginează că dacă cheltuie niște sume exorbitante și-și trimit copiii la studii în niște școli foarte scumpe, atunci.... Profesorii de acolo nu sunt supraoameni! Nu există popor cu un coeficient de inteligență mai ridicat decât al altora. Lucrezi, de fapt, cu "materialul clientului".

Interviul complet, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel