Paralela periculoasă dintre variola maimuțelor și SIDA
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Experții au făcut paralele referitoare la virusul variolei maimuțelor raportat la epidemia de HIV/SIDA din anii 1980, avertizând că aceasta va alimenta stigmatizarea și va pune în pericol răspunsul la focar.

Agenția Națiunilor Unite pentru SIDA (UNAIDS) a declarat că „o proporție semnificativă” din cazurile recente de variola a maimuțelor au fost identificate în rândul bărbaților homosexuali, bisexuali și alți bărbați care fac sex cu bărbați.

Dar UNAIDS a adăugat că Organizația Mondială a Sănătății ( OMS ) a spus că dovezile disponibile sugerează că cei care sunt cei mai expuși riscului sunt persoanele care au avut contact fizic strâns cu cineva cu variola maimuțelor și că riscul nu se limitează la bărbații care fac sex cu bărbați.

David Heymann, un consilier principal al OMS, a declarat că toate cazurile recente au fost cauzate prin contact sexual. El a declarat pentru Associated Press la începutul acestei săptămâni că teoria principală care explică răspândirea recentă a fost transmiterea sexuală la rave-urile organizate în Spania și Belgia.

Un expert în boli cu transmitere sexuală de la OMS a subliniat că variola maimuțelor „nu este o boală homosexuală” și că oricine o poate contracta prin contact apropiat.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, variola maimuțelor poate infecta oamenii prin contact direct, prin tractul respirator sau membranele mucoase precum ochii, nasul sau gura. Oamenii o pot prinde și prin contact direct cu fluidele corporale sau materialul leziunii.

Repercusiunile etichetării HIV drept boală homosexuală au dus la „suferințe nespuse în comunitățile gay din anii 1980, care au fost învinuiți pentru epidemie”, Boghuma K. Titanji, un medic infecțios și virolog care se concentrează pe persoanele cu HIV, și Keletso Makofane, un cercetător în sănătate publică care lucrează la răspunsul global la HIV.

Ei au scris că cazurile au fost subraportate în primele zile ale epidemiei, deoarece cei care au contractat virusul „au intrat în subteran” în loc să caute îngrijire.

DaShawn Usher, de la organizația de susținere a LGBTQ GLAAD, a avertizat, de asemenea, despre pericolul ca dezinformarea despre variola maimuțelor să fie amplificată de mass-media.

„Raportarea sănătății ar trebui să conducă întotdeauna cu fapte și știință și să nu evidențieze grupuri de oameni în funcție de cine sunt”, a spus Usher pentru Newsweek. 

„După cum am aflat cu HIV și cu COVID, dezinformarea duce la tăcere și rușine, lucruri periculoase și dăunează sănătății publice.”

Citește și...

Focarul de variola maimuţei este controlabil, susţine OMS; 131 de cazuri confirmate

Alte 106 cazuri sunt suspecte, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează Reuters citat de Agerpres.

Cu toate că focarul este unul neobişnuit, el rămâne "controlabil", a precizat OMS, care convoacă noi reuniuni pentru a veni în ajutorul statelor membre cu mai multe sfaturi legate de modalitatea de gestionare a focarului. Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel