Paradox în Cehia. Țara ateilor are un guvern majoritar creștin
Patru din cei cinci șefi ai partidelor coaliției de guvernare din Cehia aparțin unei confesiuni.
De mulți ani, Cehia a fost descrisă drept una dintre cele mai atee și mai secularizate țări din lume, împreună cu Estonia, Suedia și partea de est a Germaniei. Până acum, cele mai recente date disponibile de la recensământul din 2011 arată că doar 20,6% din locuitori se identifică drept credincioși.
Spre deosebire de ponderea mare a ateilor în populație, componența noului guvern ceh ar putea fi surprinzătoare. Jumătate dintre membrii guvernului spun că aparțin bisericilor creștine.
Acest lucru este valabil pentru premierul Petr Fiala și pentru patru dintre cei cinci șefi ai partidelor coaliției de guvernare, cu excepția președintelui Primarilor și Independenților (STAN), Vít Rakušan. Cu toate acestea, el spune că principiile creștine fac parte din sistemul său de valori.
Experți din rândurile istoricilor, politologilor și politicienilor identifică cel puțin trei motive pentru care Cehia are un nou guvern care nu reflectă o secularizare semnificativă a țării.
Majoritatea miniștrilor aparțin romano-catolicilor
Guvernul lui Fiala este de centru-dreapta, iar astfel de partide au de obicei o proporție mai mare de credincioși decât în cabinetele de stânga. Pentru prima dată, există și mai mulți politicieni din Moravia, unde în mod tradițional există un nivel mai ridicat de religiozitate. Un factor important este, de asemenea, că creștin-democrații (KDU-ČSL) sunt reprezentați în guvern. Acest partid este singurul partid parlamentar cu termenul de creștin în numele său și are o legătură istorică cu Biserica.
În noul guvern, Fiala și toți cei trei miniștri KDU-ČSL — viceprim-ministrul Marian Jurečka, ministrul Agriculturii Zdeněk Nekula și ministrul Mediului Anna Hubáčková — aparțin romano-catolicilor. Acest lucru este valabil și pentru reprezentanții TOP 09 (ministrul pentru Știință și Cercetare Helena Langšádlová și ministrul Sănătății Vlastimil Válek), precum și pentru Petr Gazdík de la STAN, care este noul ministru al educației.
Doi din cei trei membri ai guvernului Partidului Piraților aparțin și ei unei biserici, deși unei confesiuni diferite. Viceprim-ministrul și ministrul dezvoltării regionale Ivan Bartoš aparține Bisericii Husite Cehoslovace. Colegul său de partid și noul ministru de externe Jan Lipavský aparține Bisericii Veche Catolice.
„Credința este busola mea valorică, dar nu este ceva care să-mi modeleze activitatea ca politician. Până la urmă, Biserica Veche Catolică a subliniat întotdeauna libertatea de conștiință a credincioșilor”, a spus Lipavský.
Unii colegi din guvern consideră că împărtășirea valorilor comune va fi bună pentru o mai bună comunicare în cadrul coaliției formate din cinci partide, scrie RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News