Data publicării:

Paradox cu roșiile din România. Bulai: Lucrul ăsta spune ceva de cum funcționează țara / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Alfred Bulai și Val Vâlcu au vorbit despre importul de produse agricole din China și alte țări non-UE.

O mare parte din produsele alimentare pe care le cumpărăm din magazin sunt realizate cu materie primă provenită din China sau din alte țări non-UE. Sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au discutat despre această problemă prin prisma produselor realizate din roșii, mai ales că România are un sol foarte favorabil cultivării acestui fruct:

„Cel mai bun pământ de roșii din Europa e în Italia și România, în lunca Dunării. Noi importăm roșii din Turcia, Iordania, de la ăia de produc în niște hale, că pe nisip nu crește roșia. Lucrul ăsta spune ceva de cum funcționează țara asta“, a spus Alfred Bulai.

„Tot e mai aproape decât China de unde aduc ketchupul și bulionul. Chiar au anunțat cei de la Dell, care fac calculatoare, că nu vor mai aduce din China cipurile, ci le vor face în SUA. Dar cu roșiile nu se agită nimeni, să-i protejeze un pic și pe ai noștri?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Din păcate, lumea este foarte fascinată de China. Jos pălăria, are o cultură senzațională, e o țară plină de tradiții, dar în lumea de astăzi, în țările astea dezvoltate, China reprezintă principalul factor al sărăciei, pentru că ea scoate sistematic de pe piață nenumărați producători locali din toate domeniile. Ei vând bumbac la tonă. Oricât ai vrea tu să produci cămăși și tricouri, nu vei fi competitiv niciodată (...). Invazia de fructe exotice din România face ca piața de fructe să fie slabă“, a spus Alfred Bulai.

China, cele mai multe produse comercializate sub prețul de producție

„Hai să îți zic una tare, că Netflixul ăsta mai are și documentare și am văzut ceva despre sucul de roșii. Arăta că în China se produc 10 milioane din 11 milioane de tone de pastă de roșii produsă la nivel mondial. Erau plătiți cu 1 euro pe tonă, iar piureul de roșii îl aduc și fac ketchup italian, suc de roșii din Parma, etc“, a spus Val Vâlcu.

„Pe noi ne protejează o mulțime de instituții, ANPC, Inspecția Agricolă, au pus pe etichetă cred că și numele mamei celui care a făcut reclama, dar nu spune un lucru esențial, de unde e fructul, sau roșia, în cazul ketchupului. La mierea de albine am văzut o treabă formidabilă: Produs realizat 5% din miere UE și 95% non-UE. Adică din China! Băi, 5%, adică ăla trecuse un borcan cu miere prin fața containerului de 10 tone din China“, a mai spus Val Vâlcu.

„China furnizează cele mai multe produse posibile la prețuri de dumping. Toți preferă să mai pună 3 roșii de ale lor și este italienesc 100%. Îți dai seama câte chimicale sunt în spate. În China au sute de kilometri, adică București-Oradea, numai cu sere, Plantele alea nu au contact cu lumea reală și se injectează chimicale pentru a crește“, a adăugat Alfred Bulai.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel