"Paradisul vostru, coșmarul nostru": Mii de persoane participă la protestul anti-turism din Mallorca
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ / Sursa: Pexels
Foto cu rol ilustrativ / Sursa: Pexels
Aproximativ 10 000 de persoane au ieșit pe străzile din Mallorca în cadrul celui mai recent protest împotriva turismului de masă.

Localnicii au purtat bannere pe care scria: "Paradisul vostru, coșmarul nostru" și "Turism da - dar nu atât de mult", în timp ce mărșăluiau duminică în Palma de Mallorca.

O mișcare anti-turism a cuprins Insulele Canare și Baleare - precum și Barcelona - în ultimele luni, localnicii susținând că oferta de locuințe este insuficientă și că prețurile sunt ridicate din cauza numărului mare de vizitatori.

Mallorca primește aproximativ 14 milioane de vizitatori străini pe an.

Insula are mai puțin de un milion de rezidenți cu normă întreagă.

"Turismul de masă îngreunează viața localnicilor care nu își permit să locuiască pe propria insulă"

Turismul generează aproximativ 45% din PIB-ul insulei spaniole, însă localnicii solicită impunerea unor limite.

Pere Joan Femenia, de la Menys Turisme, Mas Vida (Mai puțin turism, mai multă viață), care a organizat protestul de duminică, a declarat: "Turismul de masă îngreunează viața localnicilor care nu își permit să locuiască pe propria insulă, deoarece apartamentele pentru turiști cresc prețurile. Turiștii umplu plajele și pun presiune pe serviciile publice în timpul verii".

"Vrem să reducem turismul de masă și să interzicem celor care nu sunt rezidenți să cumpere case care sunt folosite doar pentru câteva luni pe an sau pentru speculații", a continuat Pere Joan Femenia.

Mitinguri similare au avut loc în Mallorca și Menorca în iunie - și în aprilie.

În Ibiza și Mallorca, au fost introduse amenzi pentru persoanele prinse bând pe stradă, ca o modalitate de a descuraja vizitatorii, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel