Papa Francisc, în vizorul Rusiei. Declarațiile care au aprins spiritele: "Este păcat să nu cunoască atitudinea musulmanilor față de inamic"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp

Confortul societăţii ''sedează sufletul'', transmite Papa Francisc. Înaltul Pontif a făcut referire și la moartea lui Benedict
Confortul societăţii ''sedează sufletul'', transmite Papa Francisc. Înaltul Pontif a făcut referire și la moartea lui Benedict
Vaticanul este implicat într-un scandal de proporții. Rusia a reacționat imediat.

Declarațiile Papei au aprins spiritele în Rusia

După cum a relatat Agenţia de presă TASS, comentând conflictul din Ucraina pentru publicaţia America Magazine, Suveranul Pontif a declarat că, de regulă, cei mai feroce militari sunt cei care provin din Rusia, dar nu sunt adepţii tradiţiilor ruse, precum cecenii, bureaţii şi aşa mai departe. Totodată, relativ recent, Papa a declarat că nu crede în cruzimea poporului rus, pentru că poporul rus este un popor mare, scrie Rador, citândRosbalt

Afirmaţiile Papei Francisc au fost aspru comentate de Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, de Biserica Ortodoxă Rusă, de liderul budiştilor din Rusia, XXIV Pandito Hambo Lama Damba Auşeev, şi de liderul Adunării Spirituale a Musulmanilor din Rusia, Muftiul Albir Krganov.

La rândul său, ambasadorul Rusiei la Vatican, Aleksandr Avdeev, a înmânat o notă de protest conducerii Serviciului Extern al Sfântului Scaun. Potrivit lui Avdeev, partea rusă este indignată de declaraţiile Suveranului Pontif. El a mai subliniat că nimeni nu va putea pune la îndoială unitatea de nezdruncinat a poporului multietnic al Federaţiei Ruse.

Pe fondul unui val de critici, o sursă anonimă de la Vatican a presupus că a existat o eroare de traducere, întrucât Sfântul Scaun apreciază relaţiile cu Rusia şi speră în dezvoltarea acestora. Vaticanul "nu şi-a dorit sub nicio formă să aducă ofense Rusiei". "Vom afla, vom reverifica traducerile", a promis diplomatul, potrivit TASS.

"Este păcat pentru o personalitate religioasă de renume mondial să nu cunoască atitudinea musulmanilor"

Afirmaţiile Papei au fost comentate şi de liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov. "Noi nu începem o luptă fără a oferi pacea, aşa cum o făcea profetul nostru Mahomed. Şi am făcut asta de la începutul operaţiunii speciale ruse din Ucraina, probabil de zeci de ori. Despre atitudinea cecenilor faţă de prizonieri, dacă este feroce sau nu, vă vor povesti chiar militarii ucraineni, care au fost în captivitatea noastră", a scris Ramzan Kadîrov pe canalul său de Telegram, adăugând că "este păcat pentru o personalitate religioasă de renume mondial să nu cunoască care este atitudinea musulmanilor faţă de inamic. Cum poţi să determini vizual naţionalitatea unui soldat rus, într-un detaşament combinat, dacă în ţara noastră trăiesc mai mult de 190 de popoare?", a remarcat el.

Cu toate acestea, potrivit lui Kadîrov, Suveranul Pontif nu este vinovat de rătăcirile sale. 'El efectiv a devenit o victimă a propagandei şi a insistenţelor presei străine', consideră liderul Ceceniei. 

Citește și:

Papa Francisc îi cere Ucrainei "să privească în perspectivă" pentru a obține pacea

La începutul acestei luni, Suveranul Pontif a făcut apel la un armistiţiu pentru a evita riscul unei escaladări a războiului şi s-a rugat la Dumnezeu "să grăbească" sfârşitul conflictului.

Într-o scrisoare deschisă transmisă vineri pentru a marca nouă luni de la invazia rusă, Papa Francisc a salutat tăria ucrainenilor în faţa asaltului violent al Rusiei.

"Lumea a recunoscut un popor curajos şi puternic, un popor care suferă şi se roagă, plânge şi se luptă, rezistă şi speră. Un popor nobil şi martir", a scris el.

Papa Francisc a mai spus că se roagă pentru liderii Ucrainei. "A lor este datoria să conducă ţara în aceste vremuri tragice şi să ia decizii în perspectivă pentru pace şi să dezvolte economia în contextul distrugerii atât de mari a unei infrastructuri vitale", a transmis Suveranul Pontif.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că Ucraina este pregătită pentru pace, dar numai în condiţii care ar presupune eliberarea întregului teritoriu ocupat.

Într-un interviu pentru o publicaţie, apărut de asemenea săptămâna trecută, Papa Francisc a spus că Vaticanul este dispus să facă orice este posibil pentru a media şi pentru a se pune capăt războiului... Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel