Data publicării:

Papa Francisc, în vizită la un centru de îngrijire a bolnavilor de SIDA înainte de plecarea din Mozambic

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp
Papa Francisc a vizitat vineri un centru de îngrijire a pacienţilor bolnavi de SIDA, în Maputo, capitala Mozambicului, foarte afectată de acest flagel, chiar înainte de a-şi lua rămas bun de la această ţară printr-o mesă oficiată pe un stadion, relatează AFP.

Prevenirea bolilor cu transmitere sexuală rămâne un subiect delicat pentru Biserica Catolică, în special pentru suveranii pontifi care au vizitat Africa.

Papa Francisc a vorbit rar despre utilizarea prezervativelor pentru combaterea transmiterii bolii, un subiect exploziv pentru predecesorul său Benedict al XVI-lea.

În timpul vizitei de vineri, Papa Francisc a lăudat "compasiunea" angajaţilor care ascultă "acest strigăt tăcut, aproape imperceptibil, al nenumăratelor femei, al atâtor persoane care trăiesc în ruşine, marginalizate, judecate de toţi".

Suveranul pontif argentinian a evitat însă să abordeze direct subiectul prevenirii bolilor cu transmitere sexuală.

"Nu răspundem nevoilor săracilor prin procură, ci ascultând strigătul lor şi angajându-ne personal", a spus papa Francisc, care a mulţumit angajaţilor centrului pentru "restabilirea demnităţii" femeilor şi copiilor bolnavi de SIDA.

După vizita la spital, papa va oficia o mesă pe stadionul din Zimpeto, cu o capacitate de 42.000 de persoane. El va pleca apoi, vineri după-amiază, în a doua etapă a călătoriei sale, spre insula Madagascar, în Oceanul Indian.

Biserica Catolică continuă să se opună oricărei forme de contracepţie, în timp ce papa argentinian consideră că "raporturile sexuale trebuie să fie deschise către viaţă".

Potrivit UNAIDS, 2,2 milioane de persoane - dintre care 60% femei - au fost depistate seropozitive în 2018 în Mozambic (cu o populaţie de 27 milioane), între care 150.000 de persoane recent infectate.

Anul trecut, 54.000 de mozambicani au murit din cauza SIDA. Potrivit UNAIDS, doar 30% dintre persoanele cu vârste între 15 şi 24 de ani infectate erau conştiente de metodele de prevenire a transmiterii virusului HIV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel