Data actualizării:
Data publicării:

Papa Francisc a răspuns criticilor referitoare la binecuvântările pentru cuplurile de acelaşi sex

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Vaticanul a emis joi un comunicat al Departamentului pentru Doctrina Credinței, în urma reacției controversate a Papei Francisc la criticile aduse de catolicii conservatori referitoare la binecuvântările pentru cupluri de același sex, potrivit informațiilor furnizate de DPA.

Comunicatul a subliniat că Papa Francisc a deschis posibilitatea acordării binecuvântărilor pentru cuplurile de același sex, atâta timp cât aceste binecuvântări nu fac parte din ritualurile bisericești obișnuite și nu sunt acordate în legătură cu uniunile civile și căsătoriile.

Luna trecută, declarația istorică referitoare la cuplurile de același sex, aprobată de Papa Francisc, a reiterat faptul că sunt considerate licite doar relațiile sexuale între un bărbat și o femeie în cadrul căsătoriei conform învățăturilor bisericii.

Departamentul de la Vatican a insistat asupra faptului că Papa Francisc acordă o mare libertate bisericilor locale în aplicarea noilor reglementări privind binecuvântările.

Cu toate acestea, o serie de critici au fost exprimate în unele țări, în special în Africa, iar un cardinal conservator german, Gerhard Ludwig Müller, a descris aceste instrucțiuni drept „blasfematoare”.

În replică, Departamentul pentru Doctrina Credinței a respins joi aceste critici, subliniind că acest cadru pentru binecuvântări emis de Francisc nu poate fi considerat „eretic, contrar tradiției bisericii sau blasfemator”.

Departamentul a evidențiat că astfel de binecuvântări nici nu aprobă, nici nu justifică uniunile în afara căsătoriei, precizând că sunt rituale scurte care durează aproximativ 10 sau 15 secunde.

„Ar fi logic să negăm astfel de binecuvântări acestor doi oameni care le solicită?”, se întreabă Departamentul în răspunsul său, adăugând că este mai adecvat să sprijinim credința oricât de mică sau mare ar fi și să canalizăm această deschidere către transcendență, pentru a-i face să fie mai credincioși Evangheliei.

Această nouă abordare a Papei Francisc a deschis discuții și dezbateri intense în cadrul Bisericii Catolice, generând atât aprecieri, cât și critici, reflectând diversitatea de viziuni și opinii în ceea ce privește interpretarea și aplicarea doctrinei catolice în contextul actual al societății moderne, notează Agerpres.

Papa Francisc denunţă "ideologiile rigide"

La câteva zile după ce a aprobat o declaraţie care autorizează binecuvântările pentru cuplurile LGBT, în ciuda criticilor conservatori, Papa Francisc a avertizat împotriva poziţiilor ideologice inflexibile, care pot împiedica Biserica să vadă realitatea şi să progreseze.

Suveranul pontif, care a împlinit duminică 87 de ani, a făcut aceste comentarii cu prilejul urărilor tradiţionale către membri ai Curiei, administraţia centrală a Vaticanului.

În primii ani de pontificat, papa Francisc transmitea, cu prilejul urărilor de Crăciun, critici aspre la adresa birocraţiei, pe care o asocia cu suferinţă şi boală.

Joi, el a amintit de dezbaterea continuă dintre progresişti şi conservatori, la 60 de ani după Conciliul Vatican II, care a condus Biserica în lumea modernă.

Să rămânem vigilenţi la poziţiile ideologice rigide care deseori, deghizate în bune intenţii, ne separă de realitate şi ne împiedică să progresăm, a spus el.

Suntem chemaţi în schimb să pornim şi să călătorim, precum Magii, urmând lumina care doreşte întotdeauna să ne conducă, câteodată de-a lungul unor poteci neexplorate şi a unor drumuri noi, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel