Pandișpan cu cireșe. Rețeta foarte simplă de sezon
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Dolci Daniela
Sursa foto: Facebook Dolci Daniela
Pandișpanul cu cireșe este una dintre prăjiturile vedetă ale sezonului. Iată cât de ușor se prepară...

Ingrediente

 150 g făină 000
 250 cireșe
 200 g zahăr
 175 g unt moale
 3 ouă
 1 linguriță de praf de copt
 1 pliculeț zahăr vanilinat

Cum se prepară pandișpanul cu cireșe

Se preîncălzește cuptorul la 170 grade Celsius, căldură sus și jos. 100 g de zahăr și untul moale se mixează într-un castron până se formează o cremă. Se separă ouăle. Gălbenușurile se adaugă, unul câte unul peste crema de unt și se omogenizează compoziția, potrivit retete.unica.ro. Praful de copt se adaugă peste făină. Amestecul se cerne. Se adaugă făina treptat în crema de unt cu gălbenușuri.

Albușurile se bat spumă. Se adaugă treptat și restul de zahăr (100 g). Albușurile se adaugă prin învăluire peste compoziția din castron. Se spală cireșele și li se scot sâmburii. Cireșele se adaugă în aluatul pentru pandișpan. Aluatul se adaugă într-o tavă pătrată cu diametrul de 18 cm și gătește timp de 30 de minute sau până ce trece testul scobitorii. Pandișpanul cu cireșe se pudrează cu zahăr vanilinat.

BONUS: Tort Fraisier, deliciul absolut cu căpșune. Rețea franțuzească

Ingrediente

Pentru crema mousseline:

 250 ml lapte
 o păstaie de vanilie sau 1 linguriță extract vanilie
 2 ouă mărimea L
 65 g zahăr
 20 g amidon
 130 g unt moale
 1 lingură Cointreau sau Kirsch

Pentru blat:

 3 ouă mărimea M
 85 g zahăr alb
 25 g unt topit călduț
 85 g făină
 un sfert de linguriță de sare

Pentru sirop:

 25 g zahăr
 25 ml apă
 10 ml Cointreau sau Kirsch

Pentru martipan:

 75 g zahăr pudră
 75 g făină de migdale
 15 g albuș ou
 10 g glucoză (opțional)
 colorant alimentar roșu

Pentru umplutură:

 250 g căpșune cam de aceeași dimensiune

Cum se prepară tortul Fraisier

Se realizează întâi crema mousseline, apoi pandișpanul genovez, siropul și la final marțipanul roșu.

Crema mousseline

Într-o cratiță se încălzește laptele alături de păstaia de vanilie tăiată în două părți. Dacă se folosește extract de vanilie se adaugă după fierberea laptelui. Se aduce la fierbere și se dă deoparte. Într-un castron se adaugă ouăle și zahărul. Se mixează până ce ouăle își deschid culoarea (3-5 minute). Treptat se adaugă amidonul cernut și se amestecă având grijă la formarea cocoloașelor, potrivit retete.unica.ro.

Jumătate din cantitatea de lapte preparat mai sus se adaugă peste amestecul de ouă. Se amestecă încontinuu. Amestecul de ouă se adaugă în cratița cu laptele rămas și se pune la foc mediu. Se amestecă încontinuu timp de 3 minute, până se îngroașă. Se ia cratița de pe foc, se adaugă jumătate din cantitatea de unt (65 g unt) și se mixează până ce se obține o cremă omogenă.

Se transferă într-un bol, se acoperă bine cu folie alimentară, astfel încât să atingă cremă peste tot. Se va evita formarea crustei. Se dă la rece. Se va scoate din frigider cu 1 oră sau 1 oră jumătate înainte de a asambla tortul Fraiser. Când suntem gata de asamblarea tortului crema mousseline se va amesteca cu restul de 65 de g unt și lichiorul Cointreau.

Cum se prepară pandișpanul genovez

Se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius. Se pregătește o formă cu inel cu diametru de 15 cm. Se gresează cu puțin unt. Într-un bol se bat ouăle și zahărul timp de 6-8 minute. Se incorporează untul topit cald și se amestecă bine cu ajutorul unei spatule astfel încât să nu se piardă aerul din amestecul de ouă. Se adaugă făina și sarea cernute în mai multe runde. Se amestecă prin mișcări de învăluire cu o spatulă după fiecare rundă.

Amestecul de pandișpan genovez se toarnă în forma gresată și se gătește 30 – 35 minute pe raftul de mijloc al cuptorului. Se va face proba scobitorii pentru a fi siguri. Se va lasă cel puțin 10 minute să se răcească înainte de a fi tăiat.

Cum se prepară marțipanul

Într-un castron se amestecă făina de migdale și zahărul pudră. Se adaugă albușul de ou și glucoza. Se amestecă până se obține o pastă omogenă. La început va fi lipicioasă, dar vom continua amestecare. Se adaugă colorantul treptat, până se obține culoarea dorită. Se frământă. Se formează o bilă de marțipan, se acoperă cu folie alimentară și se dă la rece până la asamblarea tortului Fraisier.

Cum se prepară siropul

Într-o cratiță se pune apa și zahărul. Se pune pe foc mediu, fără a amesteca. Cel mult se poate mișca cratița pentru a ajuta zahărul să se dizolve. După ce zahărul s-a dizolvat, se lasă să fiarbă timp de 2 – 3 minute. Se dă de pe foc și se adaugă Cointreau sau Kirsch. Se lasă la răcit.

Cum se asamblează tortul Fraisier

Pandișpanul genovez se taie transversal în două blaturi de aceeași dimensiune (undeva la 2 cm grosime). În aceeași formă în care s-a gătit pandișpanul se pune folie alimentară. Se așază primul blat la baza formei. Se însiropează blatul cu jumătate din cantitatea de sirop având grijă ca siropul să fie distribuit uniform. Se pune un strat subțire de cremă mousseline peste blat.

Căpșunele se taie în jumătăți pe lungime și se așază pe marginea formei, de jur împrejur. Cu ajutorul unui poș cu dui se completează spațiile dintre căpșune cu cremă mouselline. Se adaugă restul de căpșune (și ele tăiate pe jumătate). Cu ajutorul poșului completăm spațiile dintre căpșune cu ajutorul cremei moussseline. Păstrăm puțină pentru stratul superior.

Se adaugă blatul rămas și se presează ușor pentru a nu rămâne aer în interiorul stratului cu cremă. Se insiropează baltul cu siropul rămas. Forma se acoperă cu folie alimenatră și se dă la rece pentru minim 2 ore. Se acoperă stratul superior al tortului Fraisier cu crema mousseline rămasă. Se întinde marțipanul într-o foaie de 2 mm grosime. Se taie o formă rotundă cu diametrul de 15 cm. Se așază marțipanul cu grijă peste tortul Fraisier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel