Pandemie. Când vrea Grecia să revină la normalitate
Grecia, mai puţin afectată de pandemia de COVID-19 decât unii dintre partenerii săi europeni, a anunţat data la care speră să revină "la normalitate".
"Rămânând în case în aprilie, am putea în mai să ne bucurăm de primele rezultate ale comportamentului nostru responsabil", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas.
Petsas şi-a exprimat speranţa că atunci s-ar putea "reveni la normalitate", cu condiţia de "a nu comite erori care ar putea compromite ceea ce s-a construit de la începutul acestei pandemii". Cu măsurile luate anterior de guvern, dar şi cu eforturile cetăţenilor de a le respecta, "am oprit expansiunea virusului", a adăugat Stelios Petsas în timpul unei conferinţe de presă, conform Agerpres.
"Intrăm într-o fază critică în acest război nedeclarat împotriva pandemiei (...). Luna aprilie va fi încă o lună dificilă", a adăugat el.
Grecia este relativ puţin afectată de pandemie comparativ cu partenerii săi europeni, cu 1.735 de persoane contaminate şi 76 decese înregistrate până acum.
Însă, învecinându-se cu Italia, ţara cea mai afectată din Europa, Grecia dispune de un sistem de sănătate afectat de circa un deceniu de criză financiară. În consecinţă, guvernul grec a decis să ia măsuri stricte pentru a stăvili pandemia chiar de la primul deces înregistrat, în 12 martie.
După această dată, şcolile, siturile arheologice, muzeele, cafenelele, barurile şi hotelurile au închis progresiv înainte de izolarea generală impusă pe 22 martie, apoi prelungită până pe 27 aprilie.
Slujba de Paşte, soluţii
Prelungirea izolării îi privează pe greci de cea mai mare celebrare tradiţională din timpul Paştelui ortodox, pe 19 aprilie, sărbătoarea religioasă cea mai populară din ţară.
"Guvernul examinează propunerea Sfântului Sinod de a autoriza slujba pascală cu uşile închise, precum şi mijloacele pentru aducerea Focului Sacru de la Sfântul Mormânt din Ierusalim", a declarat Stelios Petsas.
Însă, el i-a criticat pe enoriaşii care, la sfârşitul săptămânii trecute, au încercat să participe la slujbele religioase, în pofida interdicţiilor. "Acest fenomen nu are nicio legătură cu credinţa, ci cu fanatismul", a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News