Pană de curent din cauza vremii severe: 300.000 de oameni, din 12 județe, afectați. Raed Arafat, DSU, anunțurile momentului: drumuri închise, trenuri suspendate, mașini blocate în zăpadă, pe șosea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Vremea severă paralizează România. Sunt drumuri naționale închise, mașini blocate, trenuri suspendate și case fără electricitate. 

UPDATE: Numărul de clienţi rămaşi fără curent electric scăzuse la 237.674, la ora 18:00, în urma intervenţiilor efectuate, fiind afectate 363 localităţi, informează Ministerul Energiei.

UPDATE: ”Alimentarea cu energie electrică în județele Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța continuă să fie afectată din cauza condițiilor meteorologice - cod portocaliu de viscol, cu rafale ale vântului de 85-90 km/h și vizibilitate sub 50 m.

Echipele de intervenție ale companiei Rețele Electrice Dobrogea și ale contractorilor, dar și ale colegilor de la Rețele Electrice Muntenia și Rețele Electrice Banat se află în continuare pe teren pentru restabilirea alimentării cu energie electrică. În urma eforturilor acestora, în ultimele două ore au fost remediate avarii care au permis reconectarea pentru  alți aproximativ 40.000 de clienți din județele Constanța (25.000 de clienți), Călărași (17.000 de clienți) și Tulcea (6.000 de clienți), prioritară fiind alimentarea consumatorilor cu activități critice.

Intervențiile sunt îngreunate de drumuri blocate, vânt puternic și lipsa vizibilității pe timp de noapte. Întrucât condițiile meteo continuă să fie severe, iar accesul în multe zone este blocat, din cauza drumurilor închise, durata de intervenție este mărită.

Situația alimentării cu energie electrică este una dinamică, la ora 18:00 alimentarea era întreruptă în 177 de localități, pentru circa 179.000 de clienți, în special în județele Constanța, Călărași și Tulcea. Un număr de 247 de linii de medie tensiune sunt afectate.

Sunt înregistrate un număr mare de apeluri simultane în call-center, ceea ce duce la o întârziere în preluarea individuală a acestora. Asigurăm clienții că echipele interven pentru remedierea avariilor de îndată ce condițiile meteorologice și starea drumurilor permit acest lucru.

În acele zone în care rețeaua poate fi pusă în siguranță, vor fi conectate grupuri electrogene ale companiei, ale firmelor contractoare, precum și grupuri puse la dispoziție de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), căruia îi mulțumim pentru tot sprijinul acordat.

Continuăm să colaborăm cu autoritățile centrale și locale pentru a identifica și repara defectele provocate de vreme, iar echipele vor rămâne pe teren până la reluarea alimentării pentru toți clienții afectați” anunță e-Distribuție Dobrogea. 

UPDATE: Numărul de clienţi rămaşi fără curent electric scăzuse la mai puţin de 313.000, la ora 16:00, în urma intervenţiilor efectuate în ciuda condiţiilor meteorologice extrem de dificile, informează Ministerul Energiei.



"Comandamentul energetic de iarnă a fost convocat de urgenţă, sub conducerea ministrului energiei, Sebastian Burduja, şi a secretarului de stat Casian Niţulescu. Transelectrica, Transgaz şi companiile din distribuţie au raportat situaţia din teren şi stadiul măsurilor de intervenţie. Totodată, producătorii au subliniat că nu există probleme, Hidroelectrica preluând o parte din sarcina adiţională necesară pentru sistemul energetic naţional.", se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, Transgaz a informat că nu există probleme semnificative în sectorul de gaze naturale.

În ceea ce priveşte transportul şi distribuţia energiei electrice, la ora 12 erau afectaţi peste 390.000 de clienţi, mai ales în regiunea Dobrogei. La ora 16, în urma intervenţiilor efectuate în ciuda condiţiilor meteorologice extrem de dificile, numărul de clienţi afectaţi a scăzut la mai puţin de 313.000.

"Am luat mai multe măsuri astăzi în reuniunea Comandamentului energetic de iarnă. Transelectrica şi distribuitorii vor raporta imediat către Comandament orice blocaje apărute în deplasările echipelor de intervenţie, pentru a putea asigura ajungerea lor în toate locurile unde se constată probleme. Totodată, am luat legătura cu IGSU pentru punerea la dispoziţie a unui număr de generatoare pentru zonele afectate. Acestea sunt deja în drum spre locurile indicate de distribuitori.", a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Potrivit acestuia, există peste 175 de echipe de intervenţie în teren, în toate judeţele afectate, ceea ce reprezintă un nivel de mobilizare foarte bun, în condiţii excepţional de dificile.

"Le mulţumesc tuturor specialiştilor care îşi fac datoria pentru a asigura restabilirea alimentării cu energie electrică în termenul cel mai scurt. Odată cu ameliorarea vremii, ritmul reparaţiilor la reţele va putea să crească şi mai mult. În final, am dispus prioritizarea intervenţiilor în funcţie de numărul de consumatori afectaţi şi efectuarea unei analize imediate privind timpul necesar pentru remedieri, pe fiecare localitate în parte.", a subliniat ministrul.

--- 

UPDATE:

”Alimentarea cu energie electrică în județele Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța continuă să fie afectată din cauza condițiilor meteorologice - cod roșu de viscol puternic, cu rafale ale vântului de peste 95-100 km/h, ninsoare abundentă și vizibilitate redusă spre zero.

Echipele de intervenție ale companiei Rețele Electrice Dobrogea și ale contractorilor lucrează pentru restabilirea alimentării cu energie electrică. În urma eforturilor acestora,  în ultimele două ore au fost realimentați aproximativ 30.000 de clienți din județele Ialomița, Călărași și parțial Constanța. Efective suplimentare de tehnicieni au fost transferate de la regiunea Muntenia precum și de la regiunea Banat, pentru a sprijini eforturile colegilor din județele afectate. Întrucât condițiile meteo continuă să fie severe, iar accesul în multe zone este blocat, din cauza drumurilor închise, intervențiile sunt mult îngreunate. Acordăm prioritate alimentării consumatorilor cu activități critice.

Situația alimentării cu energie electrică este una dinamică, la ora 16:00 alimentarea era întreruptă în 187 de localități, pentru circa 220.000 de clienți, în special în județele Constanța, Călărași și Tulcea. Un număr de 275 de linii de medie tensiune sunt afectate.

În prezent înregistrăm un număr mare de apeluri simultane în call-center, ceea ce duce la o întârziere în preluarea individuală a apelurilor. Asigurăm clienții că echipele vor interveni pentru remedierea avariilor de îndată ce condițiile meteorologice și starea drumurilor vor permite.

În acele zone în care rețeaua permite (a fost pusă în siguranță), vor fi conectate grupuri electrogene ale companiei, ale firmelor contractoare, precum și grupuri puse la dispoziție de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), căruia îi multumim pentru tot sprijinul acordat.

Continuăm să colaborăm cu autoritățile centrale și locale pentru a identifica și repara defectele provocate de vreme, iar echipele vor rămâne pe teren până la reluarea alimentării pentru toți clienții afectați” anunță e-Distribuție Dobrogea. 

---

"În Brăila, Călărași, Constanța, Galați și Tulcea, toate drumurile județene sunt închise. A fost luată decizia de închidere a lor de la declanșarea codului roșu, pentru a evita ca oamenii să rămănă blocați pe aceste drumuri. Mai avem 46 de tronsoane de drumuri naționale din 10 județe, care sunt închise. Vorbim de Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Galați, Ialomița, Tulcea, Vaslui, Teleorman și Vrancea. Mai avem restricții pe o parte din autostrada A2. Totodată, există probleme cu traficul feroviar, 53 de trenuri au fost suspendate, iar între stațiile Lacu Sărat și Traian, din Brăila, un tren este blocat din cauza unei locomotive care s-a defectat. Mai sunt alte trenuri care au întârzieri. Nu avem probleme medicale grave care să ducă la întârzieri majore, în sensul în care să avem cazuri în așteptare care să fie critice. Totodată, sunt mai multe persoane în zonele de cod roșu și portocaliu pe drumuri, care solicită asistența, iar colegii de la ISU, de la Jandarmerie și Poliție sunt pe drumuri, cu utilajele și împreună cu cei de la CNAIR pentru rezolvarea acestor probleme. Ne confruntăm și cu situația în care unele persoane refuză să părăsească mașinile în care se află și îngreunează activitatea colegilor care ajung la ei. În cazul în care îi părăsim acolo, ulterior, este posibil să resolicite ajutor. Ei doresc să scoatem mașinile, nu doar pe ei și, astfel, ducem la întârzieri. Mașinile în acest moment nu pot fi scoase. Prioritar este scoaterea oamenilor din mașini, să fie duși în adăpost, în apropiere", a declarat Raed Arafat, șeful DSU, la Digi24

Peste 300.000 de oameni, fără curent electric

În ceea ce privește locuințele care au rămas fără energie electrică, Raed Arafat a spus că este vorba de 412 locuințe din 12 județe. "Avem la acest moment 412 localități din 12 județe, Argeș, Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Galați, Harghita, Ialomița, Teleorman, Tulcea și Vrancea, unde avem persoane fără curent. Numărul persoanelor care au rămas fără curent se ridică la 314.000. De altfel, la solicitarea ENEL, s-a dat dispoziția pentru a fi imobilizate de IGSU un număr de 13 generatoare electrice de capacitate mare, care vor fi conectate la servicii esențiale pentru a asigura furnizarea apei și curentului în unele zone, suplimentar față de ce a fost dispus de furnizorul de energie electrică", a mai precizat Raed Arafat. 

Oamenii vor fi ajutați cu generatoare și vor fi realizate reparații acolo unde este posibil. ”În unele zone va dura mai mult, de altfel, astăzi, ministrul Predoiu a ținut o videoconferință cu toți prefecții din țară, unde s-au discutat toate aceste probleme și au fost îndemnate toate instituțiile să depună toate eforturile pentru rezolvarea problemelor. Ulterior a fost susținut și un comandament pe problema energiei de către Burduja. Problemele sunt urmărite", a mai spus Raed Arafat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel