Urmărește emisiunea live
Până cand se pot depune cererile de rambursare pentru programul Start-Up Nation? RĂSPUNS oficial
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Start-Up Nation 2018
Start-Up Nation 2018
Antreprenorii întreabă până când se pot depune cererile de rambursare pentru programul Start-Up Nation.  

Iată răspunsul la întrebarea primită pe adresa redacţiei: 

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) a decis prelungirea cu trei luni, până la 28 septembrie 2020, a perioadei până la care beneficiarii programului Start-Up Nation pot depune cererile de plată/rambursare aferente dosarelor de finanţare admise în limita bugetului.

Instituţia precizează că a adoptat această nouă decizie pentru contracararea efectelor economice ale interdicţiilor impuse prin decretarea prelungirii stării de urgenţă asupra întreprinderilor mici şi mijlocii beneficiare ale programului Start-Up Nation.

"Continuăm, astfel, adoptarea unor noi măsuri de susţinere a economiei şi ne orientăm, acum, în mod special pentru a-i proteja pe antreprenorii beneficiari ai programelor derulate de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Dorim să repornim economia treptat şi să ajungem la nivelul pe care l-am avut înainte, iar IMM-urile reprezintă motorul mediului de afaceri, fiind cele care au o contribuţie importantă la bunul mers al economiei", a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Deciziile luate pentru limitarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 pot avea ca efect neimplementarea planurilor de afaceri şi blocarea activităţii întreprinderilor finanţate prin nerealizarea integrală a achiziţiei elementelor de cost aprobate prin acordul de finanţare. Tot ca urmare a acestor decizii, termenul de efectuare a cheltuielilor şi de depunere a cererii de eliberare a ajutorului de minimis era insuficient pentru relansarea economiei româneşti, precizează MEEMA.

Ce prevede legea



Conform art. 6.8 alin (5) din Schema de ajutor de minimis din cadrul Programului Start-Up Nation, ediţia 2018, "în maxim un an de la intrarea în vigoare a acordului de finanţare, dar nu mai târziu de 28 iunie al anului următor semnării acordului de finanţare pentru dosarele admise în buget şi 15 noiembrie al anului următor semnării acordului de finanţare pentru dosarele admise în afara bugetului şi care intră la finanţare în urma eliberării de buget, beneficiarul este obligat să efectueze cheltuielile şi să depună documentaţia aferentă cererii de plată/rambursare la sediul AIMMAIPE".

Astfel, prin Ordinul nr. 902, termenul a fost prelungit de la data de 28 iunie 2020 până la 28 septembrie 2020, cu menţinerea condiţiei de maxim un an de la intrarea în vigoare a acordului de finanţare. Perioada stării de urgenţă nu se ia în calculul termenului de 1 an, subliniază MEEMA.

Aplicaţia pentru înscrierea în programul Start-Up Nation a fost deschisă pe data de 27 decembrie 2018. Conform datelor oficiale, la prima ediţie programului au fost depuse peste 19.200 de planuri de afaceri, iar în ediţia a doua 33.514. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel