Pakistanul a permis Chinei să fotografieze elicopterul CIA "invizibil" abandonat la Abbottabad, folosit în raidul asupra lui bin Laden
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
black-hawk-bin-ladenraid1
black-hawk-bin-ladenraid1

Pakistanul a permis inginerilor din armata chineză să fotografieze şi să ia eşantioane din elicopterul "invizibil" ultrasecret pe care forţele speciale americane l-au abandonat, din cauza unei avarii, în timpul raidului în care l-au ucis, în mai, pe Osama ben Laden, afirmă Financial Times.

"Statele Unite au acum informaţii că Pakistanul, în special ISI (serviciile de informaţii pakistaneze- n.r.) au dat acces armatei chineze la elicopterul lăsat la sol la Abbottabad", a declarat pentru Financial Times o persoană din cercul serviciilor de spionaj.

Inginerii chinezi au fost lăsaţi să inspecteze epava şi să o fotografieze, dar şi să ia probe din stratul exterior special cu care este acoperit aparatul - graţie căruia echipa americană a intrat în Pakistan fără a fi depistată de radare, a mai declarat sursa.

Consiliul naţional de securitate al preşedintelui Obama a discutat despre acest incident şi încearcă să decidă cum să răspundă, dar administraţia americană are relativ puţine pârghii. "Situaţia nu ne face fericiţi", a spus sursa citată de Financial Times.

Un oficial guvernamental cu rang înalt a declarat că e greu de spus cât de multe informaţii utile au putut culege chinezii, pentru că cea mai mare parte a elicopterului a fost distrusă, teoretic, în timpul operaţiunii.

Când echipa Navy Seals a pătruns, în mai, în reşedinţa din oraşul militar Abbottabad unde locuia ben Laden, unul dintre elicopterele Black Hawk modificate s-a lovit de un zid al complexului şi a devenit inoperabil. Trupele Seals au folosit un ciocan pentru a distruge instrumentele de la bord, apoi au folosit explozibil pentru a detona aparatul, în speranţa că vor păstra secretă tehnologia militară. Totuşi, o bucată din coada elicopterului a aterizat dincolo de zidurile reşedinţei lui ben Laden şi a rămas intactă. John Kerry, preşedintele comisiei pentru relaţii externe a Senatului american, a fost în Pakistan în urmă cu două săptămâni pentru a se asigura că bucata respectivă din aparat va fi returnată Statelor Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel