Data actualizării:
Data publicării:

Pâinea cu cea mai mare concentrație de arsenic, efecte nocive asupra sănătății

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Arsenicul se găsește în mod natural în scoarța terestră. Prezența lui în alimente ne determină să îl ingerăm în cantități mai mari, ceea ce poate favoriza apariția anumitor tipuri de cancer.

Prin alimentație, ne străduim să ne menținem sănătatea, eliminând alimentele nocive, reducând consumul celor care ar trebui consumate cu moderație și creșterea consumului celor care ne aduc cele mai multe beneficii. Rezultatul final este adesea o dietă similară cu cea mediteraneană în care găsim toți macronutrienții de care avem nevoie și în cantitățile care ne avantajează cel mai mult.

În această căutare a unei diete echilibrate și sănătoase, nu întotdeauna suntem conștienți de ce ar trebui să includem și ce ar trebui să evităm. Nu sunt puține ocaziile în care alegem un anumit tip de aliment crezând că este bun, când realitatea este alta. Acest lucru se întâmplă atunci când eliminăm lactoza sau glutenul, crezând că astfel alimentele sunt mai sănătoase, lucru care nu este întotdeauna adevărat, așa cum se întâmplă cu pâinea.

Pâinea fără gluten este cea care conține cea mai mare cantitate de arsenic

Pâinea este un aliment obișnuit pe mesele noastre, iar multe persoane o consumă din obișnuință și spun că nu știu cum ar putea mânca fără ea. Acest lucru poate duce la comiterea unor erori atunci când căutăm varianta cea mai sănătoasă, cum ar fi alegerea celei fără gluten fără a avea intoleranță la această proteină. Dacă o persoană intolerantă consumă gluten, poate declanșa o reacție imunitară în intestinul subțire, provocând leziuni care pot duce la complicații grave.

Glutenul se găsește în semințele unor cereale precum grâul, orzul, secara sau spelta, astfel încât multe tipuri de pâine fără gluten sunt preparate cu făină de orez și derivatele sale. Conform Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), orezul este alimentul care conține cea mai mare cantitate de arsenic anorganic, conform unui studiu realizat în acest sens, așadar pâinea fără gluten este cea care conține cea mai mare cantitate de arsenic.

2. Sursa foto... (paine-fara-gluten_35943200.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Consecințele consumului de arsenic pentru sănătate

Arsenicul se găsește în mod natural în compoziția unor minerale și poate fi eliberat în mediul înconjurător din cauza anumitor procese agricole și industriale, cum ar fi mineritul și topirea metalelor. Poate fi găsit în două forme, organică și anorganică, cea din urmă fiind mai toxică. Prezența sa în mediul înconjurător poate duce la apariția acestuia în apa și solurile de cultură. Deși nu este singurul aliment care îl conține, orezul este una dintre principalele surse alimentare de arsenic anorganic, deoarece îl absoarbe ușor din sol și apă în timpul creșterii sale.

Arsenicul anorganic a fost clasificat ca fiind carcinogen și genotoxic, asociat cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului de vezică urinară, piele, plămâni, tractul digestiv, ficat, rinichi și cancere ale sistemelor limfatic și hematopoietic.

Principalul contribuitor de arsenic în dietele europene este apa potabilă, urmată de orez și apoi de celelalte cereale, conform datelor incluse în studiul menționat al EFSA. Un consum excesiv de arsenic poate fi preocupant. Reducerea riscului pentru sănătatea umană, prin dietă, este un obiectiv asupra căruia se lucrează la nivelul Comisiei Europene. Există un cadru legislativ care stabilește limite pentru reducerea expunerii la un contaminant în populația generală. Aceste limite, mai restrictive începând din 2023.

Pentru a ne îngriji sănătatea, Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN) recomandă o dietă variată și echilibrată, bazată pe alimente proaspete. Cerealele sunt evidențiate ca fiind o sursă importantă de carbohidrați complecși, care, combinate cu alte alimente, nu au doar un efect pozitiv asupra sănătății, ci și un impact redus asupra mediului, având în vedere consumul lor sigur și recomandat.

În cantități mici, arsenicul nu ar trebui să reprezinte o problemă, este consumul excesiv care trebuie evitat. În orice caz, recomandarea generală va fi întotdeauna să consultăm cu medicul nostru de încredere în caz de îndoială, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel