Pâine dospită cu apă carbogazoasă. Rețeta pentru chifle moi și pufoase
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Karolina Grabowska: Pexels
Fotografie de la Karolina Grabowska: Pexels
Mai este numită și ”pâinea țestoasă” datorită formei care seamănă cu carapacea unei țestoase. 

Apa carbogazoasă folosită pentru amestecarea făinii este un ingredient perfect pentru produsele dospite, deoarece ajută la procesul de dospire deoarece conține cantități mari de dioxid de carbon. Tocmai din acest motiv pentru a face aceste  chifle perfecte pentru sandivișuri  veți avea nevoie doar de 4 grame de drojdie proaspătă.

Să aflăm cum să pregătim chifle cu apă carbogazoasă, potrivit unei rețete publicată de Giallo Zafferano.

INGREDIENTE: 400 - 500 g făină 00, 200 g făină de gris, 500 ml apă gazoasă (temperatura camerei), 4 g drojdie de bere proaspătă,1 linguriță miere,10 g sare.

Într-un castron mare se cerne făina de grâu, se adaugă, sarea, mierea de albine și drojdia proaspătă. Adăugați apa carbogazoasă și începeți să frământați exact ca la pâinea clasică. Trebuie să obțineți un aluat moale, elastic și omogen.

Transferați aluatul într-un castron, acoperiți-l cu o cârpă umedă și bine stoarsă și lăsați-l să crească până se dublează. Timpii de creștere depind de temperatura de acasă și de tipul de drojdie adăugată.

După ce a trecut timpul, transferați aluatul pe suprafața de lucru înfăinată cu făină de gris și împărțiți-l în bucăți. Greutatea bucăților de aluat depinde de mărimea pe care doriți să o dați pâinii țestoase. Pentru 8 pâini împărțiți aluatul în bucăți de aproximativ 120 g.

Se procedează cu două reprize de pliuri: se întinde o ”clapă” de aluat și se pliază în centru, se ia o altă ”clapă” și se pliază și se continuă la fel până când aluatul este neted și compact (o împăturire asemănătoare cu cea a plăcintelor). Așezați pâinile pe o foaie de copt tapetată cu hârtie de copt și lăsați-le la crescut aproximativ 1 oră acoperite cu o cârpă umedă.

Cu un cuțit bine ascuțit, tăiați suprafața chiflelor cu tăieturi verticale și orizontale nu foarte adânci. Se lasă să se odihnească aproximativ 30 de minute. Între timp se încinge cuptorul la 220 de grade.

Pentru aproximativ 10 minute lăsăm pâinea să se coacă la o temperatură de 220°C si apoi la 190°C pâna cand chifla devine aurie.

Citește și:

Finger Food din mămăligă. Trebuie să încerci această rețetă simplă și delicioasă

De fapt, este o mâncare atât de delicioasă încât îți va lăsa oaspeții uimiți. Cu atât mai mult dacă le serviți cu un sos delicios, mezeluri sau brânzeturi. Și, poate și mai surprinzător, vor fi chiar pe placul celor mici ai casei.

Ca să nu mai spun că datorită făinii de porumb vei avea o gustare care se va descurca foarte bine la nivel nutrițional. Făina de mămăligă nu conține gluten și, prin urmare, este potrivită pentru cei care suferă de boala celiacă.

Rețetă 

Timp de preparare: 15 minute
Timp de gătire: 45 de minute
Timp total: 1 oră
Porții: 30 de bucăți

Ingrediente: 1 litru de apă, sare după gust,  250 de grame de făină de porumb, 70 gr de Grana Padano (si Parmigiano Reggiano este bine), 1 linguriță ulei de măsline extravirgin

Preparare: Mai întâi, turnați apa, sarea și uleiul într-o oală de mărime medie cu laturile înalte, apoi fierbeți la foc mare. Când începe să dea în clocot se adaugă făina de porumb, se amestecă bine cu un tel sau cu o lingură de lemn și se lasă la fiert cam 30 de minute. Odată ce mămăliga a ajuns la o cnsistență destul de solidă, turnați-o într-o tavă dreptunghiulară ușor umedă, nivelează și așteaptă să se răcească complet.

Între timp, porniți cuptorul, setați o temperatură de 220° C și lăsați-l să se încălzească Luați o tavă largă, acoperiți-o cu hârtie de copt și ungeți cu ulei. După ce ați  făcut acest lucru, scoateți mămăliga din formă și tăieți bastonașe/ bețișoare de 8 centimetri lungime și 2 cemntimetri grosime, așezați-le, distanțăndu-le, pe tavă și asezonați cu puțin ulei și parmezan. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel