Pâine de casă moale și pufoasă. Cea mai bună rețetă
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Gustavo Peres)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Gustavo Peres)
Ți-e poftă de o pâine de casă pufoasă, abia scoasă din cuptor? Atunci, o poți prepara chiar tu. Nu mai aștepta! Iată rețeta...

Ingrediente

500 g făină tip 000
7 g drojdie uscată
300 ml apă
1 linguriţă sare
½ linguriţă zahăr
3 linguri de ulei
1 gălbenuş
mac şi susan

Cum se prepară

Într-un castron încăpător cernem făina, adăugăm pliculeţul de drojdie uscată, sarea şi zahărul. Avem grijă ca sarea să nu ia prea mult contact cu drojdia. Adăugăm apa care trebuie să fie călduţă pentru a ajuta aluatul să crească, scrie pofta-buna.com.

Când toate ingredientele încep să se lege, adăugăm şi uleiul, apoi frământam cu mâna energic. În funcţie de nevoie, mai adăugăm făină sau apă. Cu cât frământam mai mult, cu atât se eliberează glutenul din făină şi aluatul devine nelipicios, neted şi elastic. Ungem castronul cu ulei şi punem bila de aluat înăuntru la loc călduţ, învelind castronul cu un prosop curat. Uleiul ajută ca aluatul să nu se lipească de pereţii castronului atunci când creşte.

Lăsăm aluatul la crescut până ce acesta îşi dublează sau triplează volumul. Când a crescut suficient, ne ungem mâinile cu ulei şi împărţim aluatul în 2 părţi egale, pentru a forma două pâini. Fiecare parte de aluat o împărţim din nou la 3 şi împletim pâinea. Ies 2 pâini împletite din cantitatea totală de aluat.

În două tăvi de cozonac unse şi ele cu ulei, adăugăm pâinile împletite. Le mai lăsăm la crescut încă vreo 15 minute. Le ungem apoi cu gălbenuş de ou diluat cu puţină apă, iar apoi presărăm mac sau susan peste ele. Le băgăm la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, aproximativ 40 minute, până când se rumenesc frumos deasupra.

Citește și:

Cum faci chifle Kaiser. Calde, pufoase și proaspete, direct din cuptorul tău

Ingrediente

- 500 g de făină 

- 8 g sare

- 7 g de drojdie instant

- 160 g apă

- 150 g lapte

- 1 lingură / 7 g miere

Cum se prepară

Într-un bol amestecați făina cu sarea. Adăugați drojdia, apa, laptele și mierea și frământați timp de 12 și 15 minute. Trebuie să obținem un aluat elastic, care să fie ușor lipicios, potrivit retetepractice.ro. Se pulverizează cu puțin ulei  și se lasă să se odihnească 2 ore într-un bol, acoperit cu folie alimentară. Apoi împărțiți aluatul în 12 bucăți egale de doar aproximativ 70 g fiecare. Formați bucățile de aluat în bile, așezați-le pe tava tapetată cu foaie de cop și acoperați-le cu o folie alimentară tapetată cu făină și lăsați-le să se relaxeze timp de 10 minute.

Preîncălziți cuptorul la 220ºC. Timpul de preparare din acest moment până când pâinea intră efectiv în cuptor este de aproximativ 1 oră. Dacă aveți ștampilă pentru chiflele kaiser apăsați pe fiecare bilă de aluat, dacă nu încercați să faceți tăieturile cu un cuțit. Acoperiți-le și lăsați așa aproximativ 1 oră. Când credeți că  au crescut destul de mult, faceți cu degetul o adâncitură foarte mică în aluat. Dacă rămâne urmă, pâinea este gata de pus la copt.

De asemenea, puteți decora chiflele cu semințe de susan sau semințe de mac înainte de a le pune în cuptor. Se pulverizează cu puțină apă și se presară  semințele. Puneți o tavă mică de copt metalică pe fundul cuptorului atunci când preîncălziți cuptorul și turnați o jumătate de cană de apă fierbinte imediat după introducerea pâinii în cuptor. Eliberați un pic de abur, lăsând ușa cuptorului întredeschisă cu 5 minute înainte ca pâinea să fie gata. Coaceți în cuptorul preîncălzit 20 de minute și lăsați să se răcească pe un grătar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel