Pagube mari în România din cauza secetei. Ministerul Agriculturii a venit cu cifrele
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Pagube mari în România din cauza secetei. Ministerul Agriculturii a venit cu cifrele / Foto: Pixabay, de daeron
Pagube mari în România din cauza secetei. Ministerul Agriculturii a venit cu cifrele / Foto: Pixabay, de daeron
Vezi în articol câte hectare de terenuri din România au fost afectate de secetă.

Suprafaţa agricolă afectată de secetă a crescut la 457.430 de hectare în 35 de judeţe, iar aproape jumătate, respectiv 206.815 hectare, a fost cultivată cu grâu şi triticale, a anunţat, miercuri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

De asemenea, au mai fost afectate de secetă 118.416 hectare cu porumb, 58.281 hectare cu floarea soarelui, 33.316 hectare cu orz, orzoaică, ovăz şi secară, 31.714 hectare cu rapiţă şi 8.018 hectare cu soia, relatează Agerpres.

"Pentru culturile de toamnă recoltate, la care s-a încheiat raportarea pe 30 august 2022, situaţia suprafeţelor calamitate pentru care s-au întocmit procese-verbale de constatare a pagubelor este în curs de finalizare la prefecturi. De aceea, aceasta este dinamică şi poate suferi modificări", precizează reprezentanţii MADR.

Cele 35 de judeţe care au raportat pagube din cauza secetei sunt: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea. 

Guvernul dă bani TUTUROR proprietarilor de terenuri pentru perdele forestiere. Protecție față de secetă, viscol, inundații

Executivul a aprobat ieri, în Ședința de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ordonanța pentru modificarea și completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie.

Până acum, prin lege, se finanțau strict perdelele de a lungul autostrăzilor și drumurilor naționale. Odată cu modificările de astăzi vor putea fi finanțate toate tipurile de perdele forestiere. Avem mare nevoie de astfel de perdele de protecție, atât în jurul localităților, cât și a câmpurilor și a cursurilor de apă, mai cu seamă că schimbările climatice se manifestă tot mai violent. Viitoarele perdele forestiere vor proteja comunitățile de efectele furtunilor puternice, dar ele protejează și solul împotriva eroziunii, îmbunătățesc și bilanțul hidric, purifică aerul din orașe și ajută la îmbunătățirea factorilor climatici. Dincolo de finanțare, am mai facut o modificare importantă prin care toți proprietarii români de terenuri vor putea înființa, pe aceste suprafețe, perdele forestiere de protecție, beneficiînd inclusiv de finanțare”, a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna TÁNCZOS.

Prin adoptarea acestei ordonanțe se asigură finanțarea pentru toate tipurile de perdele forestiere de protecție cuprinse în Sistemul naţional al perdelelor forestiere de protecţie, nu numai pentru cele de protecție a căilor de comunicație care fac parte din Programul naţional de realizare a perdelelor forestiere pentru protecţia autostrăzilor şi drumurilor naţionale. De asemenea, în vederea asigurării accesului la perdelele forestiere de protecție a căilor de comunicații, precum și la proprietățile aflate în vecinătatea perdelelor, prin documentațiile tehnico-economice se pot delimita drumuri de acces cu o lățime de  3 - 4 m, amplasate la una  din marginile perdelelor. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel