Pagube de 6 miliarde euro, în cazul unui cutremur
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mariana Baciu
WhatsApp
Pagubele totale pe care le-ar înregistra România în cazul producerii unui cutremur similar celui din 1977 s-ar ridica la circa 6 miliarde de euro. Estimarea a fost făcută de societăţile de asigurare.

Societăţile de asigurare atrag atenţia că doar 20% din cele opt milioane de locuințe sunt acoperite de asigurări obligatorii și 14% de asigurări facultative.

"În 2016, am solicitat unui broker de reasigurare să facă o simulare la nivelul întregii populații de locuințe. Pagubele au fost calculate pe baza unui model statistic. Erau undeva la 6 miliarde de euro la nivelul întregii populații de locuințe. Doar 20% au asigurare obligatorie și doar 14% au asigurare facultativă. În cazul unui cutremur de tipul celui din 1977, majoritatea pagubelor sunt în zona de asigurări obligatorii, iar PAID acoperă primele de 10.000 — 20.000 de euro. Peste 20.000 de euro la nivel de clădire vor fi puține locuințe. Vor fi acele locuințe avariate major, nelocuibile sau cu avarii structurale", a declarat  , într-o conferinţă de presă, Aurel Badea, coordonator al secțiunii Asigurări de Bunuri și Proprietăți UNSAR.

Aurel Badea a subliniat că suma de 6 miliarde de euro, reprezintă o estimare realizată pe baza datelor despre piața de locuințe, care se ridică la circa 8 milioane de locuințe, și care reprezintă pagube totale în caz de cutremur, cum a fost cel din 1977.

Raportat la portofoliul pe care îl deține PAID — Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale — pagubele pe care le-ar provoca un cutremur similar celui din 1977 s-ar ridica la 775 milioane de euro.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel