Data publicării:

Pactul Ecologic European. Corina Crețu: Sper ca românii să nu sufere, iar banii noștri să rămână la Bruxelles

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Politica
WhatsApp

Corina Creţu a adus mai multe clarificări legate de Pactul Ecologic European, care ar putea aduce miliarde în România, baji care, speră ea,  să nu rămână la Bruxelles ”pentru că sunt mai importante bătăliile politice interne sau preferințele pentru un primar sau altul”.

Europarlamentarul PRo România Corina Creţu a vorbit într-un interviu pentru financialintelligence.ro despre noul Pact Ecologic European, ea considerând că ”neutralitatea climatică nu e un moft, ci e o necesitate”.

Cred că e foarte bine că Uniunea Europeană va deveni un lider mondial în protejarea mediului și implicit a calității vieții, dar în același timp e important să avem în vedere și costurile pe care le implică acest plan. (...) Pactul Ecologic European e un instrument foarte util atât timp cât ține cont de situațiile speciale care există în diferite regiuni ale Europei, pentru că în definitiv e vorba despre viața oamenilor care trăiesc acolo”, a declarat Corina Crețu.

De asemenea, ea a mai precizat că peste 35% din bugetul programului ”Horizon Europe” va fi alocat cercetărilor care vor urmări să găsească noi soluții pentru combaterea schimbărilor climatice. Totodată, fondurile europene vor urmări să încurajeze proiecte care privesc economia circulară.

Bani pentru România

Legat de sumele ce vor fi distribuite țărilor europene, în virtutea acestui pact, europarlamentarul Pro România a spus:

”România urmează a fi al treilea cel mai mare beneficiar, în ordinea bugetelor alocate prin intermediul Mecanismului pentru Tranziție Justă. Practic, țării noastre i-au fost alocate 10 miliarde de EUR pentru a atenua efectele Pactului Ecologic European, scopul acestor bani fiind acela de a crea investițiile necesare pentru a asigura o tranziție echitabilă către o economie neutră din punct de vedere climatic. Însă acești bani trebuie accesați prin proiecte solide, bine puse la punct. (...) Sper din tot sufletul să nu ajungem în situația în care oamenii din Valea Jiului să sufere, iar banii noștri, care ni se cuvin, care sunt puși deoparte pentru România, să rămână la Bruxelles pentru că sunt mai importante bătăliile politice interne sau preferințele pentru un primar sau altul. Ar fi trist, neeficient și total incorect pentru români.

Citește și: Pactul ecologic european. Planul de investiții, prezentat de Comisia Europeană

Neutralitatea climatică nu este dușmanul comunităților

Corina Crețu a mai precizat pentru sursa citată și sumele ce vor fi investite la nivel european, de circa 260 de miliarde de euro anual, în sectoare cărora li se oferă o atenție specială, respectiv transporturi, energie, agricultură și sectoare industriale. Totodată, ea a explicat și ce anume se poate face pentru a se ajunge corect la neutralitate climatică: 

”Trebuie să înlăturăm mitul că obiectul neutralității climatice este cel mai mare dușman al acestor comunități. Pericolul se formează doar dacă nu există o viziune, iar această viziune trebuie să vină de jos în sus. Sunt mai multe exemple la nivel european, despre care s-a scris și în presa din România. Comunități cu tradiție în minerit au transformat fostele cariere în lacuri artificiale, devenind o atracție pentru turiști și generând, astfel, locuri de muncă. Alte comunități de acest gen s-au transformat în centre de cercetare relevante. Deci alternative există, nu trebuie să reinventăm roata”, a mai declarat europarlamentarul Corina Crețu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel