Măsuri fără precedent din fonduri europene deblocate de Guvern
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Guvern PNL
Guvern PNL
Ministerul Fondurilor Europene anunță că sunt luate ”măsuri fără precedent” cu bani din fonduri europene pentru România. 

În urma măsurilor imediate și realocărilor obținute în urma negocierilor cu Comisia Europeană, anunță un pachet în valoare de 1,16 miliarde de euro, fonduri europene injectate de urgență în sistemul medical românesc pentru a contribui la măsurile socio-economice luate de Guvern în această perioadă.

Măsurile au fost adoptate în ședința de Guvern de astăzi și prevăd:

- Câte 500 de euro (2.500 lei) pentru sporul de risc alocat fiecărui medic implicat în lupta împotriva virusului. De această sumă va beneficia și personalul medico-sanitar, inclusiv cel auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19. Pentru aceste sume nu vor fi plătite contribuții de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate. Fondurile alocate pentru plata stimulentelor de risc sunt de aproximativ 100 de milioane de euro.

- 30 de milioane de euro alocați persoanelor aflate în carantină, inclusiv familiile medicilor aflați în prima linie. Măsura are în vedere implicarea concretă a peste 1.000 de asistenți sociali care să acopere nevoile unui număr de minim 100.000 de persoane carantinate.

- 350 de milioane de euro pentru cumpărarea de echipamente medicale (ventilatoare, injectomate, teste COVID-19 etc.) și echipamente de protecție (măști, mânuși, combinezoane etc.), cu posibilitatea de a crește alocarea până la 500 de milioane.

Bani pentru echipamente medicale și dotări

Recent, Ministerul Fondurilor Europene a asigurat 682 de milioane de euro pentru achiziționarea echipamentelor medicale și dotărilor sistemului de coordonare a sistemului national de urgență, prin finanțarea unui proiect IGSU.

Astfel, valoarea totală a fondurilor europene care sprijină sistemul medical și implicit sănătatea românilor ajunge la 1,16 miliarde de euro.

Alte măsuri aprobate astăzi, în ședința de Guvern:

- Șomajul tehnic în cuantum de 300 de milioane de euro: începând cu data de 4 mai Ministerul Fondurilor Europene decontează către Ministerului Muncii și Protecției Sociale/ Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) sumele achitate angajaților care intră în șomaj tehnic.

- Suplimentar, 170.000 persoane aflate în carantină, izolare sau autoizolare, precum și copiii și persoanele instituționalizate în centre de tip rezidențial vor beneficia de pachete cu produse de igienă.

În consecință, suma totală alocată pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei COVI-19 ajunge la aproximativ 1,5 miliarde de euro.

„Pachetul de intervenții reușește să armonizeze proiectele deja existente prin reorientarea acestora în contextul actual, cu realocarea sumelor rămase disponibile către măsuri concrete de susținere a sistemului medical și de revigoare a economiei", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

4,1 miliarde de euro pentru sistemul românesc de sănătate începând din 2021

Întâlnirea strategică de vineri are în vedere conturarea primului Program Operațional de Sănătate pe care România îl va avea cu sprijinul fondurilor europene. Conform oficialilor Ministerului Fondurilor Europene, programul ce va funcționa în exercițiul financiar 2021-2027 este multifond și include:

- Faza a 2-a a construcției de spitale regionale (cu 60% cofinanțare asigurată de UE).

- Dezvoltarea infrastructurii Românești de sănătate (spitale județene, municipale, orășenești, dar și spitale ce țin de ministere).

- Dotarea cu echipamente medicale și dotări de urgență pentru terapie intensivă, blocuri operatorii și imagistică.

- Digitalizarea sistemului de sănătate.

- Servicii pentru formarea medicilor de familie și a celor din instituțiile de învățământ.

- Investiții în infrastructură pentru pacienții critici cu afecțiuni oncologice, AVC sau infarct miocardic.

- Specializarea cadrelor medicale în utilizarea echipamentelor medicale și a metodelor moderne de investigare, intervenție și tratament.

- Revigorarea cercetării medicale românești, inclusiv a institutului emblematic Cantacuzino care are ca obiectiv principal dezvoltarea vaccinului tetravalent. Se au în vedere investiții în medicina genomică pentru tratamente personalizate destinate bolnavilor oncologici, dezvoltarea centrului național de protonoterapie și alte inițiative ce pot pune România pe harta cercetării.

„Din păcate, abia în al 3-lea exercițiu financiar începând din 2007 România reușește să aibă un Program Operațional de Sănătate cu obiective clare și o structură financiară coerentă, la nivelul întregii țări", a declarat ministrul Marcel Boloș. Propunerea este deja în negociere avansată cu Comisia Europeană, urmând ca în cursul lunii aprilie să fie finalizat draftul.

Măsurile socio-economice pentru sprijinirea economiei

Măsurile economico-sociale luate deja de Ministerul Fondurilor Europene în contextul COVID-19 sunt următoarele:

- Revizuirea necesității proiectelor deja lansate prin Programul Operațional Capital Uman și realocarea sumelor devenite disponibile către inițiativele urgente.

- Inițiativele economice grupate sub umbrela #ViațaDupăCoronavirus au în vedere 3 nivele: construirea unui set de măsuri dedicate reinserției profesionale inclusiv a diasporei revenite în țară, măsurile prin care IMM-urile sunt ajutate să se relanseze, respectiv măsurile de sprijin financiar și capital de lucru.

- Instrucțiuni și măsuri luate în folosul beneficiarilor, pentru a asigura continuarea proiectelor și susținerea surselor de venit ale persoanelor care lucrează în aceste proiecte. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel