„Păcatul“ din Orientul Mijlociu care nu poate fi rezolvat. Hartmann: Sunt un popor fără stat. Tot de aceea România nu poate să revendice Basarabia
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Analistul de politică externă H. D. Hartmann a vorbit despre problema kurdă din Orientul Mijlociu.

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a vorbit despre problema kurdă din Orientul Mijlociu și legislația internațională care blochează crearea unui stat kurd care să fie compus din teritorii aflate în prezent în Turcia, Siria și Irak:

Kurzii cer teritoriul de la sirieni, de la turci și de la irakieni. Dacă s-ar crea un stat numit Kurdistan, ar fi automat una din puterile regionale. Ar avea o populație foarte tânără și ar avea resurse teritoriale foarte mari. Acolo nu se va termina, Kurdistanul este păcatul fundamental al Imperiului Otoman, o rămășiță a neînțelegerii situației atunci când puterile coloniale europene au rescris harta siriană, irakiană și turcă, este un păcat originar rămas nerezolvat și care nu poate fi rezolvat fără a le acorda teritorii.

Ei nu au un teritoriu al lor, ci sunt în diverse țări. Dacă ei cer teritorii, înseamnă că iei teritorii din alte state, ceea ce, practic, la nivel internațional, este imposibil. Legile actuale nu mai permit aplicare drepturilor istorice. De aceea, România nu poate să își revendice, de exemplu, Basarabia. Ea trebuie să accepte soluția de compromis ruso-franco-germană din anii ’90, a unei republici moldovene lângă ea. Legile internaționale refuză dreptul a zeci de milioane de kurzi. Kurzii, la ora actuală, sunt vreo 30 de milioane, sunt dublu decât populația României.

Vorbim de un popor care nu are stat și care a avut stat, dar a fost împărțit și ciopârțit sub Imperiul Otoman. Europenii nu au rezolvat problema, sperând ca, prin problema kurdă, tot timpul să dinamiteze relațiile inter-arabe, ceea ce au reușit tot timpul. Kurzii au fost tot timpul folosiți de puterile coloniale europene, la vremea respectivă, pentru a submina relațiile și pentru a nu permite unitatea lumii arabe în raport cu lumea occidentală post-imperială, ceea ce se întâmplă și astăzi.

Kurzii sunt atât victimă a istoriei, cât și victimă a mașinațiunilor care și astăzi au loc, pentru a preîntâmpina un zid al profetului, cum s-a și propus în anii ’30, adică a unei linii strategice musulmane, care să aibă capul de pod în Turcia“, a spus H. D. Hartmann.

CITEȘTE ȘI     -     EXCLUSIV  Test suprem: Interesele Rusiei și Turciei se ciocnesc în Siria. Hartmann: Trăim un moment interesant al istoriei, kurzii s-au simțit trădați!

„Kurzii, un popor fără stat“

„Din nefericire, în acest moment, kurzii nu au un stat și ei sunt un popor. Diaspora lor este extrem de puternică, este extrem de bine pusă la punct, cu o intelectualitate și cu o elită extrem de prezente. Este o problemă care nu poate fi rezolvată, este un joc între marile puteri regionale. Au încercat să distrugă Siria și nu au reușit. Siria, totuși, a reușit să rămână în picioare, cu un regim atroce al lui al-Assad“, a mai spus H. D. Hartmann.

CITEȘTE ȘI     -    Ucraina și-a închis granițele cu România și Ungaria

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel