Data publicării:
Ovidiu Bojor: Postul, interzis din motive medicale în unele cazuri
Profesorul Ovidiu Bojor este academician, doctor în farmacie, părintele fitoterapiei româneşti, dedicându-și întreaga viaţă studierii plantelor.
Pentru că suntem în postul Paștelui, profesorul Bojor a spus pentru Dcnews cine poate să țină post și cine nu.
”În primul rând sunt categorii care nu trebuie să postească, mă refer la copii până la 15 ani nu trebuie să postească și, de asemenea, persoanele peste 80 de ani nu trebuie să postească. De asemenea, diabeticii sau gravidele.
Postul, dacă este bine echilibrat, ar trebui să nu ne dăuneze sănătății și să fie ovo-lacto-vegetarian. Dar, principala idee a postului este cumpătarea. Nu numai în perioada Paștelui sau înainte de Crăciun, acest post trebuie ținut în fiecare zi, cumpătarea.
De exemplu eu mănânc cinci mese pe zi, trei mese principale și două gustări și mă simt foarte bine. De 30 de ani am aceași greutate corporală. Orice lucru extrem și lipsa de cumpătare și echilibru duce la pierderea sănătății fizice”.
Cum combatem stresul
Stresul a devenit parte din viața noastră, cum putem să-l combatem?
”E foarte simplu, răspunde acad. Bojor. Eu de foarte mulți ani am adoptat regula celor trei opturi. Opt ore de muncă intensă cu foarte mici pauze, opt ore de odihnă activă și opt ore de somn. Partea cea mai frumoasă a vieții este odihna activă. În cele opt ore de odihnă activă poți să faci, dans, pictură, muzică și în special viața de familie. Și mai important este educația copiilor. Partea cea mai frumoasă din viață este odihna activă. În țara noastră nu reușim în cele opt ore să ne asigurăm o existență decentă și atunci trebuie să lucrăm mai mult, și de asemenea , fuga după bani, sunt marile boli ale secolului nostru”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News