OUG privind lemnele de foc. Ciucă: Aştept de la Ministerul Mediului să vină cu o propunere
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
OUG privind lemnele de foc. Ciucă spune că așteaptă propuneri de la Ministerul Mediului / Foto: gov.ro
OUG privind lemnele de foc. Ciucă spune că așteaptă propuneri de la Ministerul Mediului / Foto: gov.ro
Premierul Nicolae Ciucă spune că aşteaptă propuneri de la Ministerul Mediului pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă privind lemnele de foc.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat, luni, că aşteaptă propuneri de la Ministerul Mediului pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă privind plafonarea preţului cu care se vând lemnele de foc pentru populaţie.

"Aştept de la Ministerul Mediului să vină cu o propunere faţă de modificările care pot fi aduse. Ştiţi care este chestiunea? Atunci când am luat această decizie a fost pe baza calculelor care ne-au venit de la Romsilva şi, bineînţeles, integrate la Ministerul Mediului. La vremea respectivă se afirma că lemnul în pădure, în picioare, ar avea valoarea de 200 de lei pe metrul cub. Cu toate calculele, ne-am dus la 400. În momentul de faţă sunt atât operatori, cât şi cei care lucrează în distribuţie la lemnul de foc, pe care sigur decizia i-a prins cu o cantitate de lemne achiziţionată la preţul de dinainte. În momentul de faţă acesta este preţul care se aplică", a spus Ciucă, la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă Ministerul Mediului este cel care a greşit în privinţa ordonanţei, premierul a spus: "Urmează să ne comunice şi să ne confirme dacă a greşit sau nu. Acestea sunt măsurile pe care le-am luat, că nu am avut o altă evaluare decât cea de la Ministerul Mediului".

Plata facturilor primite cu întârziere ar putea fi eșalonată. Anunțul premierului Ciucă

Facturile primite cu întârziere ar putea fi plătite eșalonat, transmite premierul Nicolae Ciucă. Întrebat ce resurse vor fi disponibile pentru utilizatorii care primesc facturi cu întârziere, după câteva luni, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că este ”anormal”. 

”Pentru furnizorii care nu au fost în măsură să trimită facturile la timp, este absolut anormal pentru orice consumator final să primească factura după cinci sau șase luni și să plătească întreaga sumă. Ca atare, am solicitat ca acea sumă să fie eșalonată, încât cetățenii să poată să își plătească factura. (...) Discutăm doar de cei care nu au fost în măsură să trimită facturile la timp”, a spus premierul Nicolae Ciucă. 

”Am putea să vedem o modificare în acest sens, adică dacă există o întârziere la factură de cinci luni, să fie o plată eșalonată pe cinci luni de zile?”, a întrebat unul dintre reporterii aflați la Guvern. 

”Total de acord! Așa mi se pare normal”, a afirmat premierul. Nicolae Ciucă a mai precizat că nu cunoaște dacă facturile se vor calcula raportat la luna precedentă sau raportat la anul 2021, așa cum prevede ordonanța care va urma să intre în vigoare. Vezi mai mult AICI.

Nicolae Ciucă: E neconstituțional ca punctul de pensie să fie mărit eșalonat. Ce se va întâmpla cu ajutorul one-off

Totodată, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a declarat luni că anvelopa pentru creşterea pensiilor trebuie să fie de 15% şi a subliniat că majorarea eşalonată a punctului de pensie este neconstituţională, scrie Agerpres.

"Anvelopa trebuie să fie de 15%, pentru că aşa mi se pare normal, ca cetăţenilor să li se poată acoperi impactul pe care inflaţia l-a produs pentru fiecare", a spus Ciucă, la Parlament.

Întrebat dacă ajutorul one-off nu va fi acordat la începutul anului viitor, premierul a răspuns că rămâne de discutat. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel