Data publicării:
OUG pe Legile Justiției, adevărata problemă. Sergiu Andon: Două coordonate de neevitat
Secția de procurori a CSM a decis, miercuri, încetarea delegării a 48 de procurori, care nu îndeplineau condițiile de vechime de 10 ani, așa cum arată OUG 92 pe legile justiției. În același timp, Codruț Olaru, vicepreședinte CSM, declară că CSM recomandă ca OUG 92 să se aplice pentru viitor, nu retroactiv și opinia membrilor CSM este că nu ar trebui să plece niciun procuror.
Aparent este o contradicție. În realitate, vorbim despre lucruri diferite. Delegarea procurorilor poate înceta oricând. Adevărata problemă este în cazul procurorilor numiți în parchete, care nu au îndeplinit și nu ajuns să îndeplinească, între timp, criteriul vechimii.
Ne referim aici la articolul 7 din OUG 92 pe Legile Justiției, care prevede: "procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţei de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.
Avocatul Sergiu Andon a explicat, pentru DCNews, care ar trebui să fie situația procurorilor numiți în parchete, dar care nu îndeplinesc condițiile de vechime:
”Răspunsul trebuie să țină seama de două coordonate de neevitat. Prima, bineînțeles, este principiul neretroactivității legii cu excepția legii penale sau contravenționale mai blânde, articolul 15, alineatul 2 din Constituție. Pe de altă parte, vorbim despre interesul public major de a se reveni la normal cu activitatea diferitelor forme de procuraturi, a căror calitate a muncii a dăunat grav drepturilor cetățenilor și ordinii publice. Eu consider că OUG 92 ar fi trebuit să aibă, să i se adauge, la discutarea în Parlament, o dispoziție tranzitorie, care să țină seama că există o categorie de procurori în funcție care nu îndeplineau condițiile de vechime nici la data numirii lor. Aceștia, care alimentează în principal și activitatea necorespunzătoare, ar trebui supuși unei evaluări de către o comisie formată și din reprezentanți ai Ministerului Justiției și al Parchetului respectiv, care să facă propuneri CSM-ului și să stabilească dacă rămân sau nu. Mă refer la categoria celor care nu îndeplineau nici atunci condiția de vechime și care nu o îndeplinesc nici acum. Deci e nevoie de o dispoziție tranzitorie care să se bazeze pe evaluarea personală a celor susceptibili de a intra sub incidența legii, nu să se procedeze în bloc, pentru că ne interzice articolul 15 din Constituție, dar nici să nu lăsăm procuratura să funcționeze cu elemente care nu aveau ce căuta pe posturile respective” a spus avocatul Sergiu Andon, pentru DCNews.
În ceea ce-i privește pe procurorii delegați cărora le-a încetat delegarea miercuri, conform deciziei Secției de procurori a CSM, avocatul ne-a spus că ”în situația acestor 48 de persoane, nu se pune problema aplicării retroactive a legii, ci aplicării în viitor. Înseamnă că actele lor făcute până acum sunt valabile, drepturile încasate de ei până acum rămân bine primite și că pe viitor se aplică legea. E vorba de delegare, nu de numire. Cel care acordă delegarea o poate înceta oricând, chiar și înainte de expirare”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News