Data actualizării:
Data publicării:

Ouă ochiuri românești. Cum se prepară corect. Sfaturi de la specialiști

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Dacă ți-e poftă de o porție de ouă ochiuri românești, trebuie să ții cont de câteva aspecte. Iată cum se prepară.

Alegeri prezidentiale 2024

Ingrediente

- 3 ouă
- 1 litru apă
- o linguriţa rasă de sare
- 3 linguri de oţet
- sare şi piper pentru servire

Cum se prepară ouăle ochiuri românești

Într-o oală încăpătoare puneţi la fiert un litru de apă împreună cu sarea şi cele 3 linguri cu oţet, scrie bucataras.ro. Când dă apa în clocot, reduceţi focul la minim, cât să nu facă bule, spargeţi ouăle într-o ceaşcă, pe rând, faceţi un vârtej de apă în oală ajutându-vă de o lingură/furculiţa, apoi turnaţi ouăle încet, ca să-şi păstreze forma sferică. Pentru asta trebuie să vă apropiaţi foarte mult cu buza ceştii de apa clocotindă.

Le lăsaţi la foc mic timp de 3 minute, dacă vreţi să fie gălbenuşul moale sau 4-5 minute, dacă le vreţi cu gălbenuşul tare. La început, vor face spumă şi uneori se pot lipi de fundul oalei, dar le puteţi desprinde cu spumiera.

Scurgeţi bine de apă şi serviţi-le calde, asezonate cu sare şi piper, eventual însoţite de o ceapă verde şi câteva felii de brânză.

Cum le mai poți prepara

Specialiştii spun că mai sunt şi alte metode de a le prepara, fără ca albuşul să se împrăştie. "Ouăle se pot pune într-un polonic, cu care se vor scufunda în vasul cu apă pentru 3-4 minute. Dacă vrem ca gălbenuşul să fie mai tare, atunci le vom lăsa 5-6 minute”, spune Claudia Mureșan, inginer în industria alimentară, pentru adevarul.ro.

De asemenea, se mai pot folosi pungile pentru gătit (la cuptor). "Se sparge oul în pungă şi se poate condimenta, după gust. Apoi punga se leagă la gură şi se scufundă în vasul cu apă care fierbe la foc mic. Ouăle îşi vor păstra forma şi vor fi foarte gustoase”, a explicat Claudia Mureșan. De asemenea, mai spune inginera în industria alimentară, se poate folosi un inel pentru ochiuri, care se va aşeza în tigaie, în apă, iar oule vor fi sparte direct acolo.

"Cel mai important este ca temperatura apei să fie scăzută atunci când turnăm ouăle. Dacă apa fierbe la 100 de grade Celsius, atunci când punem ouăle, aceasta trebuie să fie la aproximativ 80 de grade Celsius, pentru ca albuşul să-şi păstreze forma. Focul se menţine mic, pe tot parcursul procesului”, explică specialista.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel