Ingrediente
- 3 ouă
- 1 litru apă
- o linguriţa rasă de sare
- 3 linguri de oţet
- sare şi piper pentru servire
Cum se prepară ouăle ochiuri românești
Într-o oală încăpătoare puneţi la fiert un litru de apă împreună cu sarea şi cele 3 linguri cu oţet, scrie bucataras.ro. Când dă apa în clocot, reduceţi focul la minim, cât să nu facă bule, spargeţi ouăle într-o ceaşcă, pe rând, faceţi un vârtej de apă în oală ajutându-vă de o lingură/furculiţa, apoi turnaţi ouăle încet, ca să-şi păstreze forma sferică. Pentru asta trebuie să vă apropiaţi foarte mult cu buza ceştii de apa clocotindă.
Le lăsaţi la foc mic timp de 3 minute, dacă vreţi să fie gălbenuşul moale sau 4-5 minute, dacă le vreţi cu gălbenuşul tare. La început, vor face spumă şi uneori se pot lipi de fundul oalei, dar le puteţi desprinde cu spumiera.
Scurgeţi bine de apă şi serviţi-le calde, asezonate cu sare şi piper, eventual însoţite de o ceapă verde şi câteva felii de brânză.
Cum le mai poți prepara
Specialiştii spun că mai sunt şi alte metode de a le prepara, fără ca albuşul să se împrăştie. "Ouăle se pot pune într-un polonic, cu care se vor scufunda în vasul cu apă pentru 3-4 minute. Dacă vrem ca gălbenuşul să fie mai tare, atunci le vom lăsa 5-6 minute”, spune Claudia Mureșan, inginer în industria alimentară, pentru adevarul.ro.
De asemenea, se mai pot folosi pungile pentru gătit (la cuptor). "Se sparge oul în pungă şi se poate condimenta, după gust. Apoi punga se leagă la gură şi se scufundă în vasul cu apă care fierbe la foc mic. Ouăle îşi vor păstra forma şi vor fi foarte gustoase”, a explicat Claudia Mureșan. De asemenea, mai spune inginera în industria alimentară, se poate folosi un inel pentru ochiuri, care se va aşeza în tigaie, în apă, iar oule vor fi sparte direct acolo.
"Cel mai important este ca temperatura apei să fie scăzută atunci când turnăm ouăle. Dacă apa fierbe la 100 de grade Celsius, atunci când punem ouăle, aceasta trebuie să fie la aproximativ 80 de grade Celsius, pentru ca albuşul să-şi păstreze forma. Focul se menţine mic, pe tot parcursul procesului”, explică specialista.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Horoscop 25 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să mai amâne o discuție delicată! Nu vei scăpa
- O nouă escrocherie face ravagii în Franța. Ce este metoda "cetățeanul român"
- Mircea Badea, propunere tare pentru șoferii de mașini electrice: Ori protejezi natura, ori ce faci?!
- Salariu minim mai mare decât cel minim pe economie și șase salarii compensatorii pentru toți angajații din bănci. Acordul parafat miercuri cu sindicatele
- Satul în care vin turiști din Austria, Germania, Belgia și de peste Ocean. Tanti Emilia dezvăluie secretele ciorbei de miel: ”Este regele ciorbei”
- Acoperiș pe toate blocurile. Sociologul Bulai vine cu o idee inedită, ca la țară, dar cu ”super rentabilitate”: Micul Paris pe bune!
- Ucraina a refuzat ca o stradă din Odesa să se numească Mihai Eminescu. Ce variante au fost acceptate
- Mugur Ciuvică a spus cine ar fi cel mai bun președinte pentru România: E la ani lumină față de orice contracandidat / video
- Loto 6/49. Rezultatele tragerilor de joi, 25 aprilie, 2024. Report cumulat la Noroc de peste 1,85 milioane de euro
- Iohannis zice că "economia României nu șchioapătă". Coșea: Bineînțeles că nu, pentru că se târâie ca un melc. Ce îi trebuie pentru a deveni "tigru"
- Cum fac criminaliștii percheziția informatică. „Nu întotdeauna este prezent și suspectul”
- Chirieac, după Ciolacu a reamintit că nu a pierdut alegeri de când conduce PSD: Singurele care contează sunt prezidențialele
- Weekendul în care cei tupeiști vor câștiga: Vor primi oportunități și nu le va păsa de gura lumii