Andrei Tinu și-a lansat cartea despre vipere
În prezența unui numeros public, dar și a mamei sale, Andrei Tinu, fiul marelui gazetar Dumitru Tinu, și-a lansat joi seara volumul ”Otrava de aur: ferma de vipere, de la zero la profit”, o carte adusă tribut propriei experiențe trăite la sfârșitul anului trecut, când a fost mușcat de o viperă crescută, dar și muncii depuse la ferma sa.
Atât Andrei Tinu, cât și cei patru coautori ai cărții - Cătălin Boboc, Andrei Dumitrescu, Costin Şerban şi Bogdan Tinu - și-au dorit ca cititorii să elucideze, prin lectura acestei cărți, o serie de secrete legate de ceea ce înseamnă şerpii, precum și informații privind pericolul morții care pândește la fiecare mușcătura a unei vipere sau beneficiile comercializării așa-numitei ”otrăvi de aur”.
Considerând că s-a născut a doua oară, după ce în noiembrie 2011 a fost mușcat de o viperă, Andrei Tinu, astăzi asistent universitar la Universitatea Titu Maiorescu, a mărturisit că această carte trebuie privită privită ca un efort de a identifica, rezuma şi compila cele mai importante informaţii despre vipere şi creşterea acestora. ”Ea este rodul experienţei nefericite de la sfârşitul anului trecut, când am fost muşcat de unul dintre exemplarele de Vipera ammodytes ammodytes de la ferma pe care o deţin, împreună cu prietenii mei, la Giurgiu”, a spus Andrei Tinu.
”'Este greu să faci o carte. Puţină lume se mai opreşte astăzi să mai cugete şi să-şi aşeze gândurile pe hârtie. Am fost inspirat de evenimentul prin care am trecut şi vreau să-i mulţumesc dlui profesor Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică a Spitalului Floreasca, care m-a salvat. Dânsul m-a operat la mâna dreaptă şi, datorită măiestriei sale, am scris această carte”, a subliniat Andrei Tinu, precizând că și-a dorit să împărtășească experiența sa, deoarece este bine ca ”cei care fac greşeli să şi le asume şi să le împărtăşească cu alţii”.
Lansată într-o epocă în care internetul suscită interesul majorităţii tinerilor, dar şi al unor ”pseudo-oameni de ştiinţă” care se folosesc de ”copy-paste”, potrivit academicianului Alexandru T. Bogdan, cartea este foarte valoroasă fiind o ”monografie de specialitate deosebit de utilă pentru cei care doresc să se iniţieze în domeniul afacerilor herpetologice, întrucât veninul unor specii de şerpi reprezintă cu adevărat ”otrava de aur.
"Îl invoc pe Dumitru Tinu care de sus ne priveşte pe toţi. Academia Română este echidistantă, dar vreau să cred că aici este vorba despre talent literar, un nume de pe copertă este preluat ca ştafetă de moştenire de la un nume lăsat pe o carte. Să avem grijă ca otrava de aur să nu devină un aur otrăvit!", a mai continuat acad. Alexandru Bogdan, într-un emoţionant discurs prilejuit de lansarea volumului.
Cuvinte emoţionante despre momentele în care Andrei Tinu se afla în clipe grele ale vieţii sale au fost spuse de viceprimarul sectorului 1, Carmen Musceleanu, colegă de partid cu autorul și cea care i-a devenit ulterior o prietenă adevărată, susținându-l în lupta cu veninul ucigaș.
La rândul său, prorectorul Universităţii Titu Maiorescu, Dumitru Gheorghiu a remarcat: ”Nimic nu este întâmplător pe lumea aceasta, nici pe lumea cealaltă”
Structurată în șase mari capitole, ”Otrava de aur: ferma de vipere, de la zero la profit” prezintă, în principal, "testimonialul unei muşcături de viperă", aspecte ale simbolisticii şarpelui în mitologie şi filosofie, detalii despre vipera cu corn, precum și informații privind beneficiile medicale ale veninului de viperă sau cele financiare, obținute într-o afacere demarată cu astfel de reptile.
Astfel, cititorilor nu le rămâne decât să descopere cum vipera, considerată de multe ori cea mai desăvârșită înfășișare a morții, se poate transforma într-o reală ”otravă de aur”, și, de ce nu, chiar să-și pornească propria lor afacere cu venin de viperă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News