OSCAR 2021. Regizorul Tudor Giurgiu: “De Oscar ne arde nouă?”. Poate că e momentul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Regizorul Tudor Giurgiu susține că autoritățile ar trebui să investească în educația din România sau să se renunțe la producția de filme. 

Regizorul Tudor Giurgiu s-a arătat indignat pe pagina sa de Facebook după ce a văzut dezinteresul din România față de filmul Colectiv, nominalizat la Oscar 2021. 

” ”De Oscar ne arde nouă?” Acesta e doar unul din multele comentarii care au urmat publicării în Libertatea (mai ales) în ultima lună a unor texte care ilustrau fabulosul succes internațional al Colectiv film. Am citit și multe prostii - ba cã a fost făcut sã-l glorifice pe Vlad Voiculescu, ba că nu e chiar așa bun, ba că iar strică imaginea țării. Desigur că trebuie să ne “ardă” în primul rând de soarta campaniei de vaccinare, de condițiile în care învață și trăiesc (la limită) mulți semeni de-ai noștri, de sănătatea publică. Sunt priorități firești în România de azi. Dar, cu toate astea, nu mi-aș fi putut imagina dezinteresul care există în spațiul public pentru aceste 2 nominalizări la Oscar (premieră istorică pentru România). Pur și simplu pare că nu e un subiect cu care să ne mândrim. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar fi făcut ungurii sau polonezii dacă erau în situația noastră, țări care și-au sprijinit masiv cinematografia și pay off-ul a venit rapid: filme precum “Son of Saul”, “Ida” sau “Cold War” au fost văzute în toată lumea, au luat și Oscarul (primele două). Poate că e momentul fie sã renunțăm total la a mai face filme fie să investim masiv în educația celor mici, să le explicăm cum se văd filmele și la ce ne ajută ele. Și, deopotrivă, în educația politicienilor, care trebuie să înțeleagă că degeaba vom avea infrastructură și digitalizare (odată și odată..) dacă vom avea adulți analfabeți funcțional. Altfel, regizorul Alexander Nanau și echipa lui merită toate aplauzele pentru stăruința și perseverența cu care au documentat un subiect greu de tot. Ani de zile de lucru la filmare, montaj, distribuție, promovare ca să ducă România acolo unde n-a reușit să ajungă vreodată. Chapeau!”, a scris regizorul Tudor Giurgiu pe pagina sa de Facebook. 

Filmul ”Colectiv” nu a obținut niciun premiu Oscar. A fost nominalizat la două categorii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel