Organizarea de consursuri și examene pentru posturile vacante din sănătate și asistență socială din instituțiile publice locale, pe agenda ședinței de Guvern
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea a peste 2.200 de posturi vacante sau temporar vacante din sectorul sănătate și asistență socială din instituțiile publice locale

Guvernul va aproba în ședința de joi, prin memorandum, organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea a 2.226 de posturi vacante sau temporar vacante din sectorul sănătate și asistență socială din cadrul instituțiilor publice locale.

Astfel, în memorandum sunt propuse spre aprobare: 706 posturi de medici, 100% din numărul de posturi solicitat; 45 de posturi privind alt personal de specialitate medicosanitar cu studii superioare (asistent social, farmacist, biolog, biochimist, fizician, kinetoterapeut, psiholog, inginer, tehnician de radiologie și imagistică etc.), respectiv 30% din posturile solicitate, 88; alte 5 posturi pentru personal de cercetare, adică 30% din numărul total solicitat de posturi, 7; 746 de posturi de asistent medical, 50% din totalul solicitat, 1.448.

Prin același memorandum se propune ocuparea prin concurs a: 72 de posturi pentru alt personal cu studii medii (registrator medical, statistician medical etc.), respectiv 30% din totalul solicitat, 167 de posturi; 470 de posturi pentru personal auxiliar (îngrijitoare, brancardier, infirmieră, băieși etc.), 30% din 1.445 posturi solicitate; 75 de posturi pentru personal TESA, adică 30% din totalul solicitat de spoturi, 180; 107 posturi pentru muncitori și personal de deservire, respectiv 30% din cele 280 de posturi solicitate, notează Agerpres.

Strategia Națională Anti-Doping, pe ordinea de zi

De asemenea, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern se află și Strategia Națională Anti-Doping pentru perioada 2024-2027, care urmează să fie aprobată prin  Hotărâre de Guvern.

”Strategia Națională Anti-Doping pentru perioada 2024-2027 este elaborată în scopul coordonării eficiente a activităților și resurselor pentru următorii 4 ani, stabilind în acest sens obiectivele generale și specifice pe direcțiile de acțiune asumate atât prin propriile atribuții, cât și prin cooperarea interinstituțională cu factorii implicați în reducerea fenomenului dopajului, precum și în vederea prevenirii și combaterii producerii și traficului ilicit de substanțe dopante.

Strategia Națională Anti-Doping evidențiază angajamentul necondiționat în lupta împotriva dopajului, toleranța zero în ceea ce privește dopajul, promovarea fairplay-ului prin programe și campanii educative coerente cu parteneri din domeniu: Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Agenția Națională pentru Sport, Agenția Națională Antidrog, federațiile sportive naționale, direcțiile pentru sport județene, cluburile sportive”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În ședința de guvern va fi aprobat și un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Prin proiectul de lege se propune reglementarea eliberării pașaportului simplu temporar exclusiv în situații speciale, de excepție, care presupun o urgență, în care este necesară deplasarea în străinătate sau, după caz, continuarea călătoriei ori reglementarea șederii/situației juridice a cetățenilor români aflați în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile.

Va fi aprobat și un proiect de ordonanță de urgență privind acordarea unor măsuri de sprijin în vederea aplicării prevederilor Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie în perioada rămasă din sezonul rece noiembrie 2023 - martie 2024.

Tot prin ordonanță de urgență se va aproba și instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Aprobarea sumei alocată schemei de ajutor de stat pentru 2024, prin HG

În domeniul agricol va fi aprobată, prin hotărâre, suma alocată schemei de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor pentru anul 2024. De asemenea, se va aproba și schema de ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de cartof de consum” în anul 2024.

Printr-o hotărâre, Guvernul va institui și o schemă de ajutor de stat pentru compensarea creșterii accizei la motorina utilizată drept combustibil pentru motor.

Se va aproba, tot prin hotărâre, schema de ajutor de minimis pentru sprijinirea beneficiarilor de ajutor de stat în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19 afectați de creșterea ROBOR.

Citește și: Comasare alegeri. Tudose: Mi-au venit cifrele acestea la ora 00.00

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel