Data publicării:
Orfanii COVID-19. Cinci milioane de copii au rămas fără un părinte sau îngriitor
În timpul pandemiei, peste cinci miloane de copii și-au pierdut un părinte.
Se estimează că 5,2 milioane de copii din întreaga lume și-au pierdut un părinte sau un îngrijitor din cauza COVID-19.
Numărul acoperă începutul pandemiei până în octombrie 2021, timp în care au existat aproximativ 5 milioane de decese la nivel global din cauza COVID-19. Cu fiecare deces raportat, cel puțin un copil a rămas orfan, prin pierderea unuia sau a ambilor părinți sau a suferit pierderea unui îngrijitor, cum ar fi un bunic sau o altă rudă adultă în casa căruia locuia, raportează cercetătorii în Lancet Child & Teenager Health, citat de Science News.
Două milioane de copii mai mici de 17 ani au rămas orfani
Din cei peste 3 milioane de copii care au devenit orfani, puțin peste 2 milioane aveau vârsta cuprinsă între 10 și 17 ani, aproape 740.000 aveau vârste cuprinse între 5 și 9 ani și aproape 500.000 aveau vârsta de 4 ani sau mai puțin. Aproape 800.000 de copii și-au pierdut mamele. Tații a peste 2,5 milioane de copii au murit din cauza COVID-19.
Calculele echipei internaționale de cercetare se bazează pe o analiză a deceselor raportate de COVID-19, a deceselor în exces care au avut loc în timpul pandemiei (cele dincolo de ceea ce ar fi de așteptat fără o pandemie) și alte date din 21 de țări.
Numărul s-a dublat în șase luni
Anterior, echipa estimase că, din martie 2020 până în aprilie 2021, 1,5 milioane de copii și-au pierdut un părinte sau un îngrijitor ca urmare a COVID-19. Cercetătorii au ajustat acest total la 2,7 milioane, pe baza datelor actualizate de mortalitate. Asta înseamnă că în cele șase luni din mai până în octombrie 2021, numărul copiilor care și-au pierdut un părinte sau un îngrijitor din cauza COVID-19 aproape sa dublat, de la 2,7 milioane la 5,2 milioane.
Moartea unui părinte sau a unui îngrijitor poate dăuna pe termen lung sănătății și bunăstării copiilor.
”Descoperirile noastre sugerează o nevoie urgentă de răspunsuri la pandemie pentru a acorda prioritate copiilor afectați de decesele părinților și îngrijitorilor”, scriu cercetătorii. De exemplu, studiile au descoperit că adolescenții orfani au șanse mai mari să părăsească școala și să raporteze simptome de depresie decât cei care nu sunt orfani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News