Ordonanţă referendum. Solicitarea USR
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
CCR
CCR
USR a trimis, marţi, o scrisoare deschisă Avocatului Poporului în care îi cere să atace la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă emisă de Guvernul Dăncilă pentru stabilirea datei referendumului de redefinire a familiei în Constituţie.

În scrisoarea deschisă, USR arată că stabilirea datei referendumului de către Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, încalcă dispoziţiile din Constituţie, referitoare la procedura de revizuire a Legii fundamentale, precum şi deciziile anterioare ale Curţii Constituţionale. Fiind vorba de o lege de revizuire a Constituţiei, Parlamentul ar fi trebuit să stabilească prin lege data de desfăşurare a referendumului.

USR reclamă că este de neconceput ca într-un stat de drept să se desfăşoare un referendum naţional pentru revizuirea Constituţiei cu nesocotirea rigorilor constituţionale, astfel cum decurg din Legea fundamentală şi din jurisprudenţa Curţii Constituţionale. Mai grav, PSD-ALDE a decis să schimbe regulile de organizare după declanşarea procesului, ceea ce contravine bunelor practici recomandate inclusiv de Comisia de la Veneţia.

"Referendumul este o diversiune"

"Referendumul este o diversiune folosită de Liviu Dragnea pentru a distrage atenţia de la problemele reale - destructurarea justiţiei şi destabilizarea statului de drept. Acesta ar trebui sa rezolve o problemă a societăţii, însă nu este decât un eventual recensământ pentru dezbinare, pentru că a doua zi după eveniment, viaţa niciunei familii, nu va fi mai bună cu absolut nimic. USR se va asigura de corectitudinea procesului, pentru a evita ca Liviu Dragnea să repete acţiunile de la referendumul din 2012", a declarat preşedintele USR Dan Barna.

USR, ca partid parlamentar, va trimite delegaţi în secţiile de votare şi face apel la voluntari să se înscrie pe pagina www.delegati.usr.ro pentru a supraveghea corectitudinea procesului. De asemenea, USR va solicita prin reprezentantul în Biroul Electoral Central ca Guvernul să implementeze de urgenţă sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot (SIMPV), care şi-a dovedit din plin eficienţa la alegerile locale şi parlamentare din 2016.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel