Data publicării:

Orban, îngrijorat de atacul la „suveranitatea” Uniunii Europene, în eventualitatea continuării trimiterii de ajutoare către Ucraina

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Viktor Orban Foto: Agerpres
Viktor Orban Foto: Agerpres
Premierul ungar Viktor Orban a declarat marți că Ungaria sprijină Ucraina în lupta împotriva invaziei ruse, dar fără a redirecționa resurse din bugetul blocului comunitar, scrie Reuters.

Ungaria s-a opus eforturilor de reconfigurare a bugetului Uniunii Europene pentru a direcționa 50 de miliarde de euro către Kiev și pentru a furniza mai multă finanțare pentru alte sarcini, cum ar fi gestionarea migrației. Liderii UE urmează să discute această problemă în cadrul unui summit programat la 1 februarie.

"Dacă vrem să ajutăm Ucraina, ceea ce cred că trebuie să facem, ne trebuie o modalitate care să nu afecteze bugetul UE", a declarat Orban într-o conferință de presă.

"Dar să donăm 50 de miliarde de euro din bugetul UE pentru patru ani înainte este o încălcare a suveranității și intereselor naționale ale UE. Nici măcar nu știm ce se va întâmpla într-un sfert de an."

Orban a afirmat că orice facilități financiare pentru Ucraina ar trebui să fie separate de bugetul UE. El a spus că propunerea Ungariei pentru crearea unei astfel de mecanisme se bazează pe alocarea de ajutoare în funcție de venitul național brut (VNB).

"Dacă Bruxelles-ul acceptă acest lucru, atunci va exista ajutor pentru Ucraina, în afara bugetului", a spus el. "Dacă nu, atunci voi fi trist să opresc acest proces."

Orban a vorbit după o întâlnire cu premierul slovac Robert Fico, care, ca și omologul său ungar, a afirmat că nu există o soluție militară la criza din Ucraina, la aproape doi ani de la invazia Rusiei.

Fico a declarat că Slovacia sprijină Ungaria în lupta pentru interesele sale și că guvernul său nu va susține măsuri care limitează drepturile Budapestei în cadrul UE.

"Autoritățile slovace vor susține propunerile pe care premierul Ungariei le-a prezentat deja sau le va prezenta", a declarat Fico.

Vot în PE pentru suspendarea dreptului de veto în Consiliu. Rezoluție anti-Orban care ar putea debloca Schengen-ul

Parlamentul European (PE) va vota joi o rezoluție privind situația din Ungaria, scrie presa de la Budapesta. Semnată de reprezentanți ai cinci familii politice europene, rezoluția ar putea declanșa un proces împotriva Comisiei, la Curtea de Justiție a Uniunii, dar și anularea dreptului de veto în deciziile Consiliului European. Comisia Europeană a deblocat 10 miliarde din finanțările pentru Ungaria, după ce Viktor Orban a șantajat Consiliul European cu un veto în cazul aderării Ucrainei și Moldovei. De asemenea, Austria abuzează de dreptul de veto, blocând aderarea României la Schengen.

În propunerea de rezoluție, obținută de ziarul Nepszava, semnatarii solicită comitetului juridic al PE să stabilească modul în care Comisia Europeană (CE) a eliberat 10,2 miliarde de euro din Planul de reziliență pentru Ungaria. Intenția parlamentarilor este să o trimită pe Ursula von der Leyen la Curtea de Justiție a Uniunii, pentru că a cedat șantajului lui Viktor Orban.

Comisia Europeană a decis să deblocheze plățile către Ungaria la sfârșitul anului 2023, deoarece a evaluat că guvernul Viktor Orban a îndeplinit solicitările  de consolidare a independenței sistemului judiciar. Parlamentul European ar urma să adopte joi o poziție opusă. Rezoluția susține că nici după reformele recente sistemul judiciar din Ungaria nu este independent, deoarece măsurile adoptate nu asigură suficiente garanții împotriva influenței politice și pot fi eludate sau aplicate necorespunzător. În plus, parlamentarii consideră decizia Comisiei îngrijorătoare, deoarece observă că în Ungaria nu există încă mecanisme adecvate de control și proceduri de achiziții publice pentru a proteja bugetul UE.

Reprezentanți ai popularilor, socialiștilor, verzilor, liberalilor și Stângii europene au semnat rezoluția prin care solicită Consiliului European să declanșeze procedura invocată de Articolul 7 din Tratatul Uniunii, care suspendă dreptul de vot al Ungariei pentru încălcarea gravă a valorilor UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel