Oraş ca Veneţia în România, dar nu e vorba despre canale şi gondole. Sociologul Bulai, constatare amară: Nu avem un model ca oamenii să facă asta
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Magda Ehlers, Pexels
Fotografie de la Magda Ehlers, Pexels
Sociologul Alfred Bulai a avut o constatare amară despre cultura din România, după ce Val Vâlcu a spus că un oraş din România se aseamănă în unele aspecte cu Veneţia. 

"Ştii unde avem un oraş gen Veneţia în România, legat de bugete? Uite Sibiul. Am înţeles că 40% din bugetul Sibiului este dedicat culturii, dar Festivalul de Teatru şi toate celelalte aduc 80% din bugetul oraşului!", a precizat Val Vâlcu la Nod în Papură. 

"Să ştii că oriunde în lume cultura aduce bani. Te duci să vizitezi opere culturale, dai bani în cultură, investeşti în cultură. Noi, în România, nu avem un model care să facă oamenii să facă asta. Nu ai o modalitate de a avea o producţie literară mult mai mare decât cea care există azi! Nu m-am dus nici la Gaudeamus, la târgurile astea. M-am tot plictisit să tot cumpăr o groază de cărţi, nu le mai citesc. Le iau din entuziasm, dar mi-e greu să mai citesc pe hârtie astăzi. M-am digitalizat, citesc pe calculator, pot să îmi iau notiţe, nu murdăresc cartea. E mult mai practic!", a spus Alfred Bulai. 

"Ştii ce a spus un autor? Că în online se vinde un singur exemplar, restul se copiază!", a replicat Val Vâlcu. 

"E adevărat, dar să ştii că şi cărţile în format fizic au fost copiate, deci nu e o problemă. Dar noi nu avem o piaţă de carte. Am un prieten la una dintre editurile mari din România, şi mi-a spus că nu prea merită să publici carte românească, românii nu citesc cărţi româneşti. E nasol, asta e! E ceva urât la o carte că autorul are nume românesc. E organică treaba asta", a mai spus sociologul, care a şi dat un exemplu elocvent în această direcţie. 

"Există o doamnă, era casieră la un supermarket, şi a scris câteva cărţi de succes. Nu cred că mai e casieră, dar publica cu nume englezesc! Dacă o chema Popeasca nu ştiu cum, nu vindea", a spus acesta. 

Revenind la subiectul de mai devreme, sociologul a spus că "(n.r. prietenul de la editura cunoscută) mi-a spus că e foarte ieftin să cumpere carte străină. Se duc mereu la târguri de carte în străinătate. Acolo cumpără drepturi de autor. Un bestseller e cam 1000 de euro. Păi merită! E mult mai rentabil, şi e garantat, pentru că românii, din păcate, cumpără foarte puţină carte românească. Ar trebui să ai politici pentru asta, ca să se schimbe ceva, să obligi editurile să publice un anumit număr de autori, ceva". 

"Ar trebui şi un sistem de promovare, să afli despre autori. Uite, Mircea Daneliuc, care era un regizor extraordinar în anii '80-'90, s-a retras din film şi scrie, cărţi bune. Dar nu ştie marele public, nu a auzit!", a spus şi Val Vâlcu. 

"Problema este că nu ai reviste de specialitate de teatru, de film, care să conteze. Ai rămas cu două reviste vechi. Ar trebui să ai critică de film şi literară la modul serios. Doi, la noi oamenii de afaceri mari nu au acte de mecenat. A mai construit Becali biserici, dar nu ai mecenat cultural!", a concluzionat Alfred Bulai. 

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel