Ora de vară 2023. Trucuri pentru a te adapta mai ușor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ora de vară 2023. Trucuri pentru a te adapta mai ușor / Foto: Pixabay, de Toshiharu Watanabe
Ora de vară 2023. Trucuri pentru a te adapta mai ușor / Foto: Pixabay, de Toshiharu Watanabe
Află în articol cum poți depăși mai ușor efectele provocate de trecerea la ora de vară.

România trece la ora de vară în noaptea de 25 spre 26 martie, când ora 03:00 devine ora 04:00. În timp ce mulți oamenii se bucură că vor avea parte de mai multă lumină naturală, alții pot fi afectați de schimbarea orei. Cum poate aceasta să afecteze starea de sănătate a unor persoane, afli AICI.

"Dovezile științifice indică creșteri acute ale consecințelor negative asupra sănătății, inclusiv în cazul atacurilor de cord și ale accidentului vascular cerebral", spune expertul în somn Adam Spira, PhD, MA, profesor în Sănătate Mintală, potrivit publichealth.jhu.edu.

Totuși, există mai multe trucuri care te vor ajuta să te adaptezi mai ușor trecerii la ora de vară. Din fericire, majoritatea oamenilor se pot aclimatiza la schimbarea orei în aproximativ o săptămână, spune Spira. Pentru a fi mai ușor, AASM oferă o listă de sugestii care să îi ajute pe oameni să se pregătească, cum ar fi ajustarea treptată a orelor de somn și de trezire și respectarea orei la care vă culcați în mod obișnuit.

Trucuri pentru o adaptare mai ușoară

Cercetările arată că pierderea unei ore de somn în timpul trecerii la ora de vară vă poate perturba ceasul intern timp de câteva zile. În zilele care preced momentul trecerii la ora de vară, ar trebui să:

1. Reglați treptat orele de somn și de trezire. Schimbați ora de culcare cu 15 până la 20 de minute mai devreme în fiecare noapte, cu câteva nopți înainte de schimbarea orei.

2. Setați ceasurile înainte cu o oră sâmbătă seara, 25 martie, și mergeți la culcare la ora voastră obișnuită de culcare. Prin urmare, dacă până acum te băgai la somn la ora 22:00, respectă cu strictețe această oră și nu sta până mai târziu pentru că riști ca duminică dimineața să te simți mult mai obosit.

3. Mergi afară duminică dimineața. Expunerea la lumina soarelui te va ajuta să îți reglezi rutina de dimineață.

4. Dormi mult duminică seara pentru a te asigura că ești odihnit și pregătit pentru o nouă săptămână de muncă.

5. Evită consumul de cofeină și alcool: Consumul de cofeină și alcool poate afecta somnul și poate face adaptarea la ora de vară mai dificilă. Încercați să limitați consumul acestor substanțe sau să le evitați cu totul în perioada de tranziție la ora de vară.

6. Ai grijă la alimentație. Pentru a te simți odihnit este important să ai o alimentație echilibrată, bogată în vitamine.

7. Fii răbdător: Procesul de adaptare poate dura câteva zile sau chiar o săptămână, dar este important să fiți răbdător și să continuați să urmați o rutină zilnică și să vă acordați suficient timp pentru odihnă.

Mai mult de jumătate dintre americani spun că sunt obosiți după schimbarea orei, iar studiile au constatat o creștere a accidentelor de mașină în timpul săptămânii de după trecerea la ora de vară. Așadar, fiți precaut cu activitățile care necesită vigilență, cum ar fi condusul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel