Opt localități sunt în ”faza de restricționare” a apei potabile. Avertismentul ministrului Tanczos Barna
Autor: Andreea Ditcov | Publicat pe: 05 iul 2022, 13:05
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Nithin PA)
Sursă foto: Pexels (Nithin PA)
Apa potabilă devine un lux odată cu încălzirea vremii pentru locuitorii a opt localități din țară. 

Seceta devine din ce în ce mai intensă, debitul Dunării a scăzut la o treime și mai multe localități au de suferit din cauza secetei. 

”Este o perioadă destul de complicată pentru că în următoarele săptămâni se anunță un deficit de precipitații și valori peste medie a temperaturii aerului. În perioada 29-30.06 a fost o scădere de debit și la Dunăre, au fost 2.800 de mc/secundă, față de media anuală de 6.400. Aceste numere arată clar că avem deficit de precipitații nu doar în România, ci și în alte bazine hidrografice. 

Astăzi în România sunt deja opt localități unde s-a implementat o restricționare a cantităților de apă folosite de localnici. Din cele trei trepte, fază normală, fază de atenție sau fază de restricție, am ajuns în faza de restricție. Se recomandă cetățenilor să evite folosirea în exces a apei din sistemele de alimentare cu apă potabilă pentru irigații în curte, în grădină, pentru că se poate generaliza această lipsă de apă și în celelalte localități unde ploile nu sunt suficiente. 

Suntem martorii unor fenomene extreme, avem localități cu cantități de până la 50 de litri în câteva ore și în același timp avem zone în țară unde seceta este în desfășurare. Așa arată și prognozele meteorologice. Aceste raționalizări sunt în funcție de volumul de apă și de situația din fiecare bazin hidrografic. Ele se analizează săptămânal, am dispus săptămâna trecută ca aceste analize să se facă din șapte în șapte zile la Ministerul Mediuliu, tocmai pentru a putea oferi în avans soluții”, a declarat ministrul Tanczos Barna la Antena3. 

Protest în Maramureș pentru apa potabilă, secetă în Vrancea și apă cu porția în Ilfov

Un protest, primul de acest fel din țară anul acesta, a vizat problema apei potabile în localitatea maramureșeană Cupşeni. Localnicii au amenințat că taie conducta ce transportă apa în afara localităţii. Apa potabilă primită de oameni este puțină și ajunge la robinete fără presiune, scrie Antena3

În Vrancea situația este atât de gravă, încât județul ar putea fi numit ”zonă calamitată” din cauza secetei. Locuitorii din Rugineşti au apelat la mila divinității: au chemat un sobor de preoţi pentru o slujbă cu ajutorul căreia, cred ei, pot chema ploaia. Prelații au stropit cu agheasmă pământul și culturile agricole. 

Operatorul de apă potabilă din Ilfov anunță întreruperi în județ. Raționalizarea consumului de apă începe să fie impusă și în județul Ilfov din cauza utilizării excesive. Balotești, Periș și Cernica sunt primele localități în care se va aplica această măsură. 

Stare de urgență în Italia, din cauza secetei

Italia a declarat luni stare de urgenţă în cinci regiuni din nord şi a anunţat deblocarea unui fond de 36,5 milioane de euro pentru a face faţă secetei care a lovit câmpia fluviului Po de câteva săptămâni, scrie AFP. Cabinetul a aprobat instituirea stării de urgenţă în Emilia-Romagna, Friuli-Veneţia Giulia, Lombardia, Veneto şi în Piemont până la 31 decembrie, a anunţat guvernul într-un comunicat, scrie Agerpres. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?