Opozantul nr. 1 al lui Putin a scos oamenii în stradă. Avertisment al ambasadei SUA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Câteva mii de persoane sunt așteptate marți să protesteze la Moscova în semn de solidaritate cu activistul Aleksei Navalny, considerat principalul opozant al președintelui Vladimir Putin, condamnat marți la trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare și aflat în prezent în arest la domiciliu.

UPDATE: Aproximativ 130 de persoane (între care și jurnaliști ai unor publicații occidentale) au fost arestate în timpul manifestațiilor din Moscova. Forțele de ordine forțează dispersarea mulțimii.

UPDATE: Departamentul de Stat al SUA spune că este îngrijorată de verdictul  dat de o instanță rusă în cazul lui Navalny.

UPDATE: Uniunea Europeană a transmis un comunicat de presă în care condamnă sentința "motivată politic" în speța Navalny.

UPDATE: Aleksei Navalny a fost arestat după ce nu a respectat arestul la domiciliu. "Reținerea nu înseamnă nimic, doar o persoană mai puțin la protest. Nu-i pot aresta pe toți", a spus activistul.

* Video cu momentul reținerii lui Navalni


Ambasada SUA la Moscova a publicat pe site-ul oficial un mesaj în care îi avertizează pe americani că protestul din Moscova ar putea degenera în violențe de stradă.

Primele sute de persoane care s-au adunat deja într-o piață din Moscova au fost luate în primire de forțele de ordine, potrivit imaginilor postate de participanți și jurnaliștii ruși pe rețelele de socializare.

Susținătorii bloggerului rus scandează "Eliberați-l pe Navalny" și "Eliberați Rusia".

Alexey Navalny a sfidat arestul la domiciliu și a luat la pas străzile din Moscova, urmând să se alăture mulțimii de manifestanți.

Bloggerul a fost condamnat marţi la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare de tribunalul din Moscova, într-un dosar privind deturnarea unei sume de aproape 400.000 de euro, în detrimentul filialei ruse a societăţii franceze Yves Rocher.

La ieşirea de la tribunal, Aleksei Navalnîi şi-a îndemnat susţinătorii să iasă în stradă pentru a manifesta împotriva puterii de la Kremlin, afirmând că aceasta "nu merită să existe şi trebuie să fie eliminată".

Deşi a nu a fost trimis la închisoare, Navalnîi rămâne sub arest la domiciliu până în luna februarie, spre deosebire de fratele său, Oleg, care a fost condamnat în acelaşi dosar la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel