Oportunitate mare pentru România. Ana Cătăuță: Există discuții ca o companie americană să construiască aici o fabrică pentru reactoare nucleare / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Ana Cătăuță (PSD) / Foto Crișan Andreescu
Ana Cătăuță (PSD) / Foto Crișan Andreescu
Ana Cătăuță (PSD) a vorbit despre o oportunitate pentru România.

„Decizia de a considera energia nucleară energie verde s-a realizat și cu sprijinul puternic al Franței, pentru că avea acest interes, iar România este avantajată de acest lucru. Pentru că, pe lângă cele două reactoare funcționale și să sperăm că se vor construi și celelalte două la Cernavodă, există și o discuție cu o companie americană să vină să construiască în România o fabrică pentru reactoare nucleare de mici dimensiuni”, a spus Ana Cătăuță, marți, în cadrul unui interviu acordat DCNews.

„Produce pentru cei care vor să cumpere. Dacă sunt autorități locale din România care vor să cumpere, foarte bine, dar România poate deveni un exportator în regiune și în regiunile extinse. Și în Orientul Mijlociu”, a explicat Ana Cătăuță.

„Sunt reactoare de mici dimensiuni. Sunt de la o componentă până la șase componente. Avantajul este că poți să le introduci pe parcurs. Nu trebuie să le ai pe toate de la început”, a subliniat Ana Cătăuță.

„Nu e gata reactorul 4 de la Cernavodă până în 2024. Mă gândesc cu câtă inconștiență este privită situația. Deci, în 2024, ca să o spunem de acum, pierzi 10 la sută din capacitatea totală”, a intervenit Val Vâlcu.

„La nivel de Nuclearelectrica, există deja o înțelegere cu americanii și canadienii. Există o înțelegere să se înceapă mentenanța. Pentru reactoarele 3 și 4, dacă ne apucăm azi, terminăm în 2023. Nu se fac peste noapte. Dar, da, din 2024, vom avea și această problemă”, a conchis Ana Cătăuță.

Ana Cătăuță, deputat PSD, interviul zilei la DC News

Citește și...

Erdogan capătă un rol tot mai important în NATO. Ana Cătăuță: Turcia încearcă să joace rolul de „portiță cu Federația Rusă”

Ana Cătăuță a analizat jocurile de imagine ale Turciei, din ultima perioadă.

„Cred că Turcia încearcă să joace un rol mai ambițios, atât în regiunea Mării Negre, cât și în Orientul Mijlociu și este normal să facă asta, să nu uităm totuși că sunt descendenții unui imperiu și atunci când, la un moment dat, în istoria ta, ai cunoscut acest statut de jucător regional, probabil că îți dorești să mai faci acest lucru.

Da, Turcia a șocat cu niște condiții, deoarece au niște probleme cu kurzii. Din punctul lor de vedere și din informațiile pe care ei le aveau, existau elemente kurde mai ales în Suedia și au vrut să primească clarificări cu privire la modul în care statul suedez interacționează cu aceste entități. Dacă vă uitați și în toată desfășurarea de după invadarea Ucrainei, (n.r. Turcia) încearcă să joace acest rol de portiță cu Federația Rusă, nu neapărat de actor neutru pentru că sunt în cadrul NATO, participă la decizii, și-au asumat deciziile. 

Este și normal pentru că trebuie să existe pe undeva un dialog și cu Federația Rusă, nu ne dorim ca acest război să continue la nesfârșit. Cred că îngrijorarea lor cu privire la grupările kurde a fost una reală. Au primit garanții de la Suedia și de la Finlanda că dorințele lor vor fi îndeplinite, cu implicarea majoră a lui Jens Stoltenberg, pentru că secretarul general al NATO a jucat un rol important în aceste negocieri și nu a renunțat până în ultima clipă. Nu pot să mă pronunț dacă cererile Turciei au fost valide sau nu, dar cred că au fost serioase.” Continuarea, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel