ONU acuză armata din Myanmar de crime de război
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Organizația Națiunilor unite acuză armata din Myanmar, care a preluat puterea după o lovitură de stat, de crime de război.

În primul său raport amplu privind drepturile omului, după lovitura de stat din Myanmar, ONU afirmă că armata a arătat un dispreț flagrant față de viața umană.

Armata din Myanmar s-a angajat în încălcări sistematice ale drepturilor omului, multe echivalând cu crime de război și crime împotriva umanității, a declarat Organizația Națiunilor Unite în primul său raport cuprinzător privind drepturile omului de la lovitura de stat de anul trecut.

Forțele de securitate au manifestat o desconsiderare flagrantă față de viața umană, folosind raiduri aeriene și arme grele asupra zonelor populate și țintind în mod deliberat civilii, a declarat marți Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet.

Multe victime au fost împușcate în cap, arse până la moarte, arestate în mod arbitrar, torturate sau folosite ca scuturi umane, a spus ea într-un comunicat referitor la raport, cerând „acțiuni semnificative” din partea comunității internaționale.

„Amploarea îngrozitoare a încălcărilor dreptului internațional suferite de poporul din Myanmar necesită un răspuns internațional ferm, unificat și hotărât”, a spus Bachelet.

Armata a spus că are datoria de a asigura pacea și securitatea. Ea a negat că au avut loc atrocități și a învinuit „teroriștii” că au provocat tulburări, conform AlJazeera.

Curtea de la Haga, decizii pentru Rusia

Cu 13 voturi pentru și trei împotrivă, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga, a decis că Rusia trebuie să suspende toate operațiunile militare de pe teritoriul Ucrainei. După un vot în unanimitate, Curtea de la Haga a decis ca nici Rusia și nici Ucraina să nu facă vreo acțiune care să amplifice conflictul. Analistul Bogdan Chirieac a comentat deciziile luate la Haga.

Casa Albă: Consilierul prezidenţial Jake Sullivan a vorbit cu un oficial de la Kremlin

Jake Sullivan, consilierul pentru Siguranţă Naţională al preşedintelui american Joseph Biden, a vorbit, miercuri, la telefon, cu Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului prezidenţial pentru Siguranţă Naţională din Rusia, despre invazia militară rusă în Ucraina şi despre acţiunile diplomatice.

„Consilierul pentru Siguranţă Naţională Jake Sullivan a vorbit astăzi cu generalul Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului rus pentru Securitate, pentru a reafirma opoziţia fermă şi clară a Statelor Unite faţă de invazia neprovocată şi nejustificată a Rusiei în Ucraina", a anunţat Preşedinţia SUA, notează Mediafax. „Jake Sullivan a transmis clar angajamentul SUA de a continua să impună costuri Rusiei, de a susţine suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a acestei ţări şi de a consolida flancul estic al NATO, prin coordonarea deplină cu aliaţii şi partenerii", a precizat Casa Albă (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel