Data actualizării:
Data publicării:

UPDATE: Prima reacție de la Kremlin/ ONU a suspendat Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului. China a votat contra

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie cu rol ilustrativ
Fotografie cu rol ilustrativ
Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a decis, joi după-amiază, suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, din cauza actelor de agresiune comise în cursul invaziei militare în Ucraina.

Administraţia Vladimir Putin s-a declarat "dezamăgită", joi seară, de hotărârea Adunării Generale ONU privind excluderea Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului şi a anunţat că îşi va apăra interesele "prin toate mijloacele legale".


"Suntem dezamăgiţi şi vom continua să ne apărărm interesele prin toate mijloacele legale şi să oferim explicaţii", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de postul de televiziune Sky News şi de cotidianul Le Figaro.

Știrea inițială

Ambasadorul Rusiei la ONU, Ghenadi Kuzmin, le ceruse statelor membre ONU să respingă proiectul de rezoluţie. "Nu este nici momentul, nu este nici locul pentru teatru. Acest proiect de rezoluţie nu are nicio legătură cu situaţia reală a drepturilor omului pe teren. Este vorba de o tentativă a Statelor Unite de menţinere a poziţiei dominante şi de control total", a afirmat Ghenadi Kuzmin, citat de CNN


China a votat împotriva suspendării Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului

"O astfel de abordare în Consiliul Drepturilor Omului va crea un precedent periculos, cu efecte grave", afirmat ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun.

Acest lucru a fost anunțat și de ministrul de externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, pe Twitter. ”Dreptul Rusiei de a adera la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului tocmai a fost suspendat”, a spus el. 

”Sunt recunoscător tuturor statelor membre care au susținut rezoluția relevantă a Adunării Generale a ONU și au ales partea corectă a istoriei”, a adăugat ministrul.

Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit la Consiliul de Securitate al ONU despre atrocitățile din Federația Rusă și a cerut forțarea agresorului la pace sau desființare.

Zelensky a remarcat că, dacă ONU nu este pregătită pentru închidere, atunci trebuie să acționeze imediat, deoarece este necesar să returneze imediat puterile Cartei ONU, să reformeze sistemul ONU, astfel încât dreptul de veto să nu fie dreptul de moarte. 

El a subliniat că Rusia susține ura la nivel de stat și încearcă să o exporte în alte state cu ajutorul sistemului său de propagandă și corupție politică, provoacă o criză alimentară globală, care poate duce la foamete în statele din Africa și Asia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel