Data publicării:

Omul de afaceri Călin Mitică, șeful Remarul 16 Februarie, achitat prin prescrierea faptelor de corupție, după 8 ani

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Omul de afaceri Călin Mitică a fost achitat într-un dosar de corupție, după prescrierea faptelor.

Omul de afaceri Călin Mitică și alți 11 inculpați într-un mare dosare de  corupție, instrumentat de Direcția Națională Anticorupție în 2015, au fost achitați ieri, 19 iulie 2023, după prescrierea răspunderii penale, în baza unei decizii CCR, conform siteului Tribunalului Cluj.

Potrivit anchetatorilor, Călin Mitică a dat în trecut mită unui șef din sistemul feroviar pentru a prinde un contract de zeci de milioane de euro cu Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători – CFR SA.

Decizia Tribunalului poate fi atacată cu apel.

Ieri, Completul de judecată a dispus încetarea procesului penal în cazul tuturor inculpaților, deoarece a intervenit prescripţia răspunderii penale. Acest fapt este atestat de două decizii ale Curții Constituționale, din 2018 și 2022.

Acuzazții dina cest dosar făceau parte din două paliere, conform Direcției Naționale Anticorupție.

- reprezentanți ai firmelor private clujene Remarul 16 Februarie și Transferoviar Grup

- șefi din diferite instituții din sistemul feroviar de stat – Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători – CFR SA (S.N.T.F.C. C.F.R. CĂLĂTORI S.A), Sucursala Regională de Căi Ferate SRCF Galați, Autoritatea Feroviară Română și Departamentul de proiecte cu finanțare nerambursabilă din cadrul C.N.C.F. CFR S.A.

Conform DNA, Călin Mitică „a dispus remiterea cu titlu de mită, în 12 tranșe succesive, a sumei totale de 414.392 lei, inculpatului Gavriș Teodor Alexandru, șef Serviciu Automotoare și ulterior, director de tracțiune în cadrul S.N.T.F.C. C.F.R. CĂLĂTORI S.A., pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, astfel încât să obțină contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro „Săgeata Albastră”, în valoare maximă de 220.990.260 lei și Revizie tip R8 la automotoarele Desiro „Săgeata Albastră” (ambele contracte fiind atribuite de autoritatea contractantă S.N.T.F.C. C.F.R. Călători S.A.).“

În trecut, Remarul 16 Februarie, compania lui Călin Mitică, nu a reuşit să repare decât şase din cele o sută douăzeci de automotoare Săgeata Albastră pe care CFR Călători le avea în exploatare. DC NEWS a precizat la acea vreme că omul de afaceri conduce și Transferoviar Grup, principalul concurent al CFR Călători.

CITEȘTE ȘI       -      Mister total: De ce au fugit Traian Preoteasa, șeful CFR Călători, și Călin Mitică, patronul TFC și al Remarul 16 Februarie, când au fost surprinși împreună la mall? FOTO

De asemenea, pe lista acuzaților s-a mai aflat și Gelu Dae, în calitate de director general al Autorității Feroviare Române A.F.E.R.. Conform DNA, ar fi exercitat presiuni asupra membrilor unei Comisii de analiză „în scopul îngreunării cercetărilor în prezenta cauză penală, prin împiedicarea tragerii la răspundere penală a inculpatului Călin Mitică.”

Adrian Ștefan, director de infrastructură al Transferoviar Grup SA, a fost și el acuzat că, în decembrie 2012, a promis și remis efectiv un folos material necuvenit unui alt inculpat, Sorin Alexandru Trandafirescu, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanțare nerambursabilă din cadrul C.NC.F. CFR S.A.

La rândul său, Sorin Alexandru Trandafirescu trebuia să „determine funcționari din subordine să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, în vederea avantajării intereselor economice ale S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Folosul material necuvenit primit de inculpatul Trandafirescu Sorin Alexandru, de la inculpatul Ștefan Adrian, cu complicitatea inculpatului Călin Mitică (care a aprobat cheltuirea sumei de bani), a constat într-un abonament conținând 10 călătorii dus – întors cu avionul, pe relația București – Iași, în valoare totală de 1.870 euro.”

Și Laurențiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galați, care ar fi primit 105.665 lei ca „să sprijine interesele economice ale S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Cluj Napoca” se mai afla pe listă.

În sentința instanței din Cluj, s-a dispus confiscarea de la Gavriș a sumei de 388.933,54 lei, de la Seceleanu a sumei de 45.000 lei și de la soția acestuia a sumei de 18.085 lei, precum și de la alt inculpat a sumei de 37.980 lei. Aceste sume au fost considerate mită sau făcând obiectul altor infracțiuni din dosar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel