Data publicării:

Omul cheie care se afla la Kiev, în ziua în care Rusia a invadat Ucraina. Cristian Diaconescu spune că "a fost o întreagă campanie despre cum să îl scoată mai repede din Ucraina"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, a spus ce figură cheie se afla la Kiev chiar în ziua în care Rusia a decis să invadeze Ucraina. 

"În ziua în care trupele ruse au intrat în Ucraina, la Kiev se afla şeful Serviciilor Secrete germane. A fost o întreagă campanie legat de cum să îl scoată mai repede din Ucraina, pentru că nu ştia nimeni la ce să se aştepte. Deci Germania îşi trimisese şeful de servicii în Ucraina...", a precizat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, la Ce se întâmplă. 

"Ceea ce înseamnă că nici ei nu anticipaseră că ruşii vor ataca. Că altfel nu îl trimiteau acolo!", a intervenit Răzvan Dumitrescu. 

"Clar, de bun simţ raţionamentul. Când americanii îl arătau pe Zelenski în legătură cu posibilitatea unei iminente ofensive ruse, preşedinţia Kievului respingea totul", a mai spus Cristian Diaconescu. 

Youtube video image

Dmitro Kuleba anunţă că Zelenski şi Putin nu vor sta niciodată la masa negocierilor 

 

Nu vor exista negocieri directe între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi dictatorul rus Vladimir Putin; negocierile cu Rusia sunt posibile, dar după retragerea trupelor ruse din Ucraina, a reafirmat joi ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, citat de media ucrainene RBC.ua şi Slovo i dilo, care preiau fragmente dintr-un interviu acordat de el publicaţiei italiene Corriere della Sera.

"Nu. Putin nu este partener (de negocieri). A comis prea multe crime foarte grave. Există şi alte modalităţi diplomatice de a negocia indirect. Dar este clar pentru noi că nu vom putea niciodată să-i vedem pe Putin şi Zelenski la aceeaşi masă", a spus Kuleba.

Ucraina va putea negocia cu Rusia după retragerea trupelor sale de pe teritoriul ucrainean, dar nu cu Putin, a subliniat el.

"Acest obiectiv poate fi atins printr-un mix de război şi diplomaţie. Generalii noştri se ocupă de primul element, sarcina lor este de a-i face pe ruşi să se retragă şi să înţeleagă că este mai bine să discutăm decât să luptăm. Eu mă ocup de diplomaţie şi de dialog, ori de câte ori este posibil", a spus ministrul ucrainean.

Întrebat dacă este posibil ca negocierile să înceapă înaintea retragerii trupelor ruse din Ucraina, Kuleba a răspuns: "Depinde de circumstanţe. Nu-i credem pe ruşi pe cuvânt, nici o persoană sănătoasă la minte nu-i va crede. Înainte de a se retrage, am vrea să ne asigurăm că este ceva serios şi nu o prefăcătorie pentru ca apoi să revină şi să ne atace. Înţeleg aceste întrebări şi logica lor, dar nu pot da răspunsuri lipsite de ambiguitate, pentru că ele nu există, vieţile a milioane de oameni sunt în joc".

În cazul unor negocieri, dacă nu cu Putin, atunci cu cine?, a fost întrebat Kuleba. În acest sens, ministrul de externe ucrainean a dat exemplul acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră: acordul a fost negociat de ONU şi de preşedintele Turciei, dar nu a existat un acord direct între Ucraina şi Rusia.

"Avem nevoie de o anumită creativitate pentru a găsi soluţii. Le vom căuta pe toate căile posibile, dar în momentul de faţă nu există condiţii: Rusia continuă să ne atace, preferă războiul în locul păcii", a adăugat el, citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel