Data actualizării:
Data publicării:

OMS redeschide ancheta privind originea noului coronavirus

Autor: Andrada Oana | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto ilustrativ de Ajay kumar Singh de la Pixabay
Foto ilustrativ de Ajay kumar Singh de la Pixabay

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) redeschide ancheta privind originea noului coronavirus. 

OMS formează o nouă echipă de specialiști pentru cerceta originea noului coronavirus. În principal, se dorește să se stabilească dacă virusul SARS-CoV-2 a fost scăpat dintr-un laborator din Wuhan, scrie The Wall Street Journal, citat de Business Insider. Echipa anterioară nu a putut ajunge la o concluzie privind acest aspect. 

Grupul consultativ științific pentru originile noilor agenți patogeni va fi format din 20 de specialiști, între care experți în siguranța în laborator, în biosecuritate, geneticieni și experți în boli ale animalelor.

Teoria conform căreia virusul SARS-CoV-2 a fost scăpat de la Institutul de virologie din Wuhan, la sfârșitul lui 2019, a fost populară o perioadă bună de timp. Totuși, ea a fost respinsă de mai multe ori până când, în această vară, mai mulți oameni de știință au spus că teoria nu ar putea fi exclusă în totalitate. 

China neagă ipoteza virusului scăpat din laboratorul din Wuhan, dar unii oficiali au sugerat că noul coronavirus ar fi scăpat dintr-un laborator... al armatei americane.

Raportul OMS despre originea coronavirusului



La sfârşitul lunii august, experţi de la OMS, autorii unui raport despre originea maladiei COVID-19, avertizau că se află "într-un punct mort" în cazul cercetărilor ce vizează acest subiect.

Ei au făcut parte dintr-o echipă de 17 experţi internaţionali mandataţi de OMS şi 17 experţi chinezi, al căror raport a fost publicat pe 29 martie, după o anchetă realizată în luna ianuarie în oraşul Wuhan.

Fără să aducă un răspuns tranşant, acel raport conţinea patru scenarii mai mult sau mai puţin probabile. Scenariul care a fost considerat cel mai plauzibil vorbea despre transmiterea virusului la oameni prin intermediul unui animal infectat de un liliac.

Urmau alte trei ipoteze care vizau transmiterea directă fără animal intermediar, transmiterea prin alimente - mai ales prin carne congelată - şi o scăpare accidentală a virusului dintr-un laborator, însă toate aceste scenarii au fost considerate "extrem de improbabile". De atunci, "nicio dată ştiinţifică" care ar susţine "ipoteza unei scăpări a virusului dintr-un laborator nu a fost nici publicată, nici transmisă către OMS", au adăugat oamenii de ştiinţă. (Știrea, AICI.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel