OMS: Procentul cazurilor globale cu varianta Delta, în SCĂDERE. Omicron îi ia locul
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
OMS: Procentul cazurilor globale cu varianta Delta, în SCĂDERE. Omicron îi ia locul / Foto: Pixabay
OMS: Procentul cazurilor globale cu varianta Delta, în SCĂDERE. Omicron îi ia locul / Foto: Pixabay
Varianta Delta începe să cedeze în faţa Omicron după opt luni de prevalenţă, potrivit unui raport al OMS. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a a transmis că procentul cazurilor globale cu varianta Delta a coronavirusului este în scădere, pentru prima dată de când i s-a dat acest nume în aprilie. Ar părea o veste bună, dar nu e. Aste pentru că noua variantă Omicron îşi continuă avansul, fiind deja prezentă în focarele cu transmitere comunitară, a avertizat OMS, citată de EFE.

În raportul său epidemiologic săptămânal, OMS notează că deşi majoritatea cazurilor de infecţie cu Omicron identificate din noiembrie în peste 70 de ţări sunt asociate călătoriilor în străinătate, deja au început să apară focare de contagiere intracomunitară, relatează Agerpres.

Organizaţia subliniază de asemenea că varianta Delta, care la jumătatea anului era deja dominantă la nivel global şi înainte de Omicron concentra secvenţierile în proporţie de 99,8% a cazurilor, acest procent a scăzut acum la 99,2%, potrivit estimărilor realizate de reţeaua globală de laboratoare GISAID, parteneră a OMS.

Cât cazuri de Omicron au fost depistate până acumDintre 879.000 de cazuri secvenţiate de GISAID în ultimele 60 de zile, marea majoritate (872.000) au fost cu varianta Delta, însă Omicron a fost constatată deja în 3.755 de cazuri (0,4%), în condiţiile în care în urmă cu o săptămână acest procent era de 0,1%, fapt ce indică o progresie rapidă. Actualele evidenţe, potrivit raportului, arată că varianta Omicron ia avans în faţa Delta în ce priveşte transmiterea şi o face mai rapid.

Acest lucru s-a văzut nu doar în ţările cu incidenţă relativ scăzută a infectărilor cu Delta, precum Africa de Sud, prima ţară unde a fost detectată noua variantă, ci şi în ţările unde Delta reprezenta un procent înalt al cazurilor, precum Marea Britanie, se arată în raportul OMS.

"Omicron scade protecţia împotriva reinfectării a 4 dintre vaccinurile anti-COVID"În analiza sa asupra Omicron, OMS reiterează că varianta pare să afecteze eficienţa vaccinurilor anti-COVID-19 şi transmiterea, precum şi riscul de reinfectare (posibilitatea ca o persoană care a avut COVID-19 să se îmbolnăvească din nou).

Studii preliminare independente ale OMS au arătat că Omicron scade protecţia împotriva reinfectării a patru dintre vaccinurile anti-COVID-19, precum cele produse de Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi de Johnson &Johnson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel